EVENEMENTEN Agenda
Oude agenda wordt automatisch verwijderd en elke week weer nieuwe aangevuld.
iets te melden voor de agenda ?
Hoeke presenteert gitaartalenten.
Na weken zwoegen en zweten presenteert gitarist Ruben Hoeke zijn nieuwste lichting gitaarworkshoppers in DE FLUX! Sinds 2008 geeft Ruben Hoeke gitaarworkshops voor beginnende en gevorderde gitaristen. De lessenreeks wordt afgesloten met spetterende presentaties met live band voor publiek.
Meer info:👇
https://ap.lc/Xqfuo
De Haan Festival 27-31 december 2024 Weefhuis, Zaandijk.
Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Zaanse dichter / schrijver Jacob Israël de Haan stierf. Zelfs in zijn eigen stad is hij amper bekend, terwijl een gedicht van hem toch op het muurtje tegenover de voormalige synagoge staat afgebeeld, er in Zaandam een straat naar hem werd vernoemd, een andere dichtregel op het Homomonument in Amsterdam staat en hij in zijn werken regelmatig aan de Zaanstreek refereerde. Bij kunstenaars daarentegen is hij juist heel bekend: ook in onze tijd inspireert hij hen tot allerlei verschillende kunstuitingen: van foto’s, textiel, drukproeven en linosneden tot liederen en een theatervoorstelling.
In het Weefhuis te Zaandijk vindt van 27 – 31 december aanstaande een festival plaats, waarbij al die door De Haan geïnspireerde kunstenaars hun werk tonen, maar waar men ook kan kennismaken met de werken van De Haan, zijn leven en zelfs zijn gewelddadige dood. Het festival vindt plaats onder de vlag van De Zaanse Regenboog.
De tentoonstelling is gratis te bezoeken, voor de presentaties en voordrachten moet men zich vooraf aanmelden, gezien de maximale capaciteit van 50 bezoekers. Daarom vinden sommige presentaties en voordrachten twee keer op een middag plaats. Deze kosten €5 voor volwassenen en €3 voor jongeren, inclusief een tekstboekje met daarin de biografie van De Haan, zijn bibliografie (lijst met al zijn werken), achtergronden bij de presentatoren en kunstenaars en fragmenten uit veel van zijn werken.
Het festival richt zich op algemeen belangstellenden, Zaankanters en zeker ook scholieren die voor Nederlands boeken moeten lezen (Dus waarom niet eens van de Zaankanter De Haan?) en die voor het vak CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming) culturele activiteiten moeten bezoeken met als doel dat meer mensen De Haan en zijn werken willen leren kennen. Geheime tip: Zijn boeken zijn niet dik.
De Haan was een zeer veelzijdig mens. Hij studeerde Nederlands, was leraar, en Rechten, waarin hij promoveerde, maar maakte zich in Nederland onmogelijk door zijn homo-erotische romans. Zijn vader was voorzanger in de synagoge te Zaandam, maar aanvankelijk moest hij niets van het Joodse geloof weten. Later kwam hij in contact met het Zionisme, de beweging die een eigen staat voor de joden in Palestina wilde stichten. Omdat hij in Nederland toch niets meer te verliezen had, vertrok hij naar Palestina, om er al snel achter te komen dat je daar helemaal niet zomaar even een nieuwe staat kon oprichten, want “… er wonen hier toch al mensen!” Hij werd een Antizionist, leerde Hebreeuws en Arabisch en werd advocaat / rechtsadviseur, probeerde tussen de Arabieren en vele joodse groeperingen te bemiddelen, ging zelfs op audiëntie bij de koning van Jordanië, maar had ook openlijk een relatie met een Palestijn. Door zijn confronterende stijl maakte hij zich ook in Palestina onmogelijk en werd hij uiteindelijk in 1924 door een Zionist vermoord.
Boeiende rondleiding door het Fort bij Krommeniedijk.
Iedere eerste zaterdag van de maand vertellen de gidsen Hans en Theo hun smeuïge anekdotes en bijzondere weetjes over het Fort bij Krommeniedijk.
De eerstvolgende rondleiding is op zaterdag 7 december. Fort bij Krommeniedijk is één van 46 forten van de Stelling van Amsterdam.
Gelegen op de grens van Uitgeest en Krommenie, gebouwd tussen 1880 en 1914 en sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed.
Fort van de Stelling van Amsterdam
Bekijk dit fort van de Stelling van Amsterdam eens vanbinnen. Wat was de aanleiding om de Stelling van Amsterdam te bouwen en wat betekende dat voor Amsterdam?
Beleef wat er zich in de verschillende periodes in en rond het fort bij Krommeniedijk heeft afgespeeld en hoe de soldaten vroeger hebben geleefd en gewerkt in hun vertrekken en stellingen.
Ontdek meer over dit fort en hoe het 'kiekeboe' kanon werkte en later het prachtige uitkijkpunt werd.
De gidsen brengen het fort tot leven en staan stil bij de verschillende periodes waarin en waarvoor het fort gebruikt werd in het verleden.
Vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht op de omliggende weilanden.
Fort K'IJK ligt aan de rand van een uitgestrekt veenweidelandschap. Het fort is onder beheer van Landschap Noord-Holland en opengesteld voor publiek.
Je kan voor of na de rondleiding ook nog een audiotour volgen over de Stelling en de omliggende natuur én genieten van een drankje en een hapje in de Theeschenkerij.
Kortom, Fort K'ijk is een bezoek meer dan waard en zoals vaak wordt gezegd: 'leuk en interessant'!
De rondleiding is minder geschikt voor hele jonge kinderen. De rondleiding is ten dele slecht bereikbaar met een rolstoel.
Rondleiding: zaterdag 7 december 2024 van 13.30 tot 14.45 uur
Waar: Fort K'ijk, Lagendijk 22, 1911 MT Uitgeest
Verdere informatie en reserveren via www.gaatumee.nl
Gezellige Hulppietjes High Tea!.
Zaans Museum en Verkade Experience.
Dagelijks t/m 5 december 2024 11.00 - 15.00 uur.
Kom naar het Zaans Museum voor een sfeervolle Hulppietjes High Tea, speciaal samengesteld voor de sinterklaastijd! Geniet met het hele gezin van een uitgebreid assortiment aan heerlijke sinterklaaslekkernijen: van zachtzoete poffertjes en knapperig strooigoed tot hartige kaasbroodjes en heerlijke warme tomatensoep. Compleet met een lekker glaasje pietjes thee om het helemaal af te maken.
De Hulppietjes High Tea brengt je meteen in de sinterklaassfeer en is een feestelijke ervaring voor jong en oud. Reserveer snel je plekje en laat ons je verrassen met hartige én zoete lekkernijen en knusse gezelligheid!
De Pietjes High Tea bestaat uit:
-Kleine portie poffertjes
-Tomatensoepje
-Mini kaasbroodje
-Mini sandwich met jam
-Mini sandwich met kipfilet of hummus
-Verkade schoenreepje
-Strooigoed
-Pietjes Thee (limonade)
Slimme Pietjes Proef.
Zaans Museum en Verkade Experience.
t/m 5 december 2024 10.30 - 16.00 uur.
Durven jullie de uitdaging aan?
Pietjes moeten niet alleen lenig zijn en goed kunnen klauteren, ze moeten ook slim zijn! Daarom zet Sinterklaas elk jaar een slimheidsproef uit voor de Pieten. Dit jaar verstopte hij deze proef tussen de familietours in het Zaans Museum.
Durven jullie de uitdaging aan? Kom samen met je familie naar het Zaans Museum en ontdek of jullie de slimheid en handigheid van een echte Slimme Piet in huis hebben!
Lezing "De schatten van de Wilhelminasluis", door Piet Kleij.
Op maandag 25 november geeft gemeentelijk archeoloog Piet Kleij voor de Vereniging Historisch Zaandam een lezing over het archeologisch onderzoek dat uitgevoerd is tijdens het vergroten van de Wilhelminasluis in Zaandam. Hij zal laten zien wat enige van de meer dan 400.000 vondsten uit de sluis vertellen over het Zaandam van lang geleden. Ook zullen enige andere interessante archeologische vondsten uit Zaandam ter sprake komen.Het Historisch Café is maandag 25 november van 14.00 tot 16.00 uur in het buurtcentrum De Bovenkruier, Drielse Wetering 49 in Zaandam-Kalf. Inloop vanaf 13.30 uur. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Foto: Gemeentearchief Zaanstad
De Bieb - Toen, Nu en Later.
De Bieb Zaandam.
Dagelijks t/m 1 december 2024 11.00 - 15.00 uur.
De afgelopen 50 jaar is er ontzettend veel veranderd in de wereld, en De Bieb voor de Zaanstreek is net zo hard mee veranderd. In het kader van het 50-jarig bestaan van de Gemeente Zaanstad staan wij daarom stil bij de ontwikkelingen die De Bieb de afgelopen vijf decennia heeft doorgemaakt in het project ‘De Bieb – Toen, Nu en Later’.
Expositie
De ontwikkelingen die De Bieb heeft doorgemaakt zijn te zien in een expositie van topstukken uit het archief, samengesteld in samenwerking met het Gemeentearchief Zaanstad. Zowel in Krommenie als in Zaandam zijn de hele maand november foto's, krantenknipsels, brieven en andere materialen te zien waarin de ontwikkeling van De Bieb – die bijvoorbeeld voorheen Openbare Bibliotheek Zaanstad heette – terug te zien zijn. Van kaartenbak tot slimme inleverkast, door allerlei verschillende vestigingen, van de Biblio-bus naar De Bieb op School, en van Franse poëzie tot Nederlandse taalles.
Lezing
Ter gelegenheid van de opening van de expositie geeft Hans Luiten een lezing over de impact van de ontwikkelende bibliotheek op de Zaanstreek. De lezing ‘Boeken brachten mij verder dan Wormerveer-Noord' vindt plaats op vrijdag 1 november om 11.00 in De Bieb Zaandam. In deze lezing vertelt Hans over wat De Bieb de Zaankanters heeft gebracht, en waarom hij als toenmalig wethouder heeft gefaald in het Bieb-dossier. Een verhaal over volksverheffing en sociaaldemocratie, over betutteling en emancipatie, over een Bieb-boot en Inverdan. Aanmelden via debieb.nl is fijn, maar niet verplicht.
Minecraftworkshops
We kijken niet alleen terug naar het verleden, maar ook graag naar de toekomst! Daarom gaan kinderen van 8-12 jaar in een Minecraft-workshop aan de slag met de vraag: Hoe ziet De Bieb er de volgende 50 jaar uit? Hun ideeën voor De Bieb van de Toekomst kunnen zij daarna bouwen in Minecraft. De workshop is op 6 november in De Bieb Krommenie (15.00) en op 20 november in De Bieb Zaandam (15.00). Er is maar beperkt plek, dus meld je snel aan via debieb.nl!
Zingen en swingen.
Zuidervermaning Westzaan.
- Zaterdag 30 november 2024 om 15.30 uur
- Zondag 8 december 2024 om 14.30 uur
Zaterdag 2 november is de eerste spannende dag van de contest. Het publiek maakt kennis met de kandidaten, die worden gecoacht door presentator Brandon Delagraentiss om als koor te zingen en natuurlijk presenteert de professionele jury zich. Daarin zit in ieder geval iedere show de coach van dat moment en, als vaste gast, Nyassa Alberta, hoofdrolspeelster uit Tina, de Musical! Alle kandidaten zingen een minuut uit hun favoriete nummer en jury én publiek beslissen wie er doorgaat als solo-zanger en wie deelneemt in het koor.
Zaterdag 16 november zullen de deelnemers worden begeleid in het verbeteren van hun zangtechniek en het ontwikkelen van hun vocale kracht. Hun wordt geleerd hoe je in communicatie met het koor kan zingen en hoe je daarin dynamiek en geloofwaardigheid kunt krijgen. Ook de verschillende stijlen in gospel komen aan bod. De solisten zingen deze keer anderhalve minuut van het door hun gekozen liedje. De dynamiek en de performance zijn hierbij heel belangrijk in de beoordeling. Coach en jurylid is zangeres Chy-Kyria.
De derde dag van de contest, zaterdag 30 november laten de kandidaten zien dat ze kunnen leren gevoel te brengen in hun performance. De koordeelnemers zullen worden verdeeld in groepen en samen werken aan het instuderen van gospelsongs en het creëren van harmonieën. De kandidaten worden gecoacht en beoordeeld door Abigail Martina. Het publiek beslist mee wie er naar de finale gaan!
Als klap op de vuurpijl komt er een finale op zondag 8 december, waarbij de professionele jury wordt aangevuld door –‘vooral doorgaan’- Barry Stevens. Natuurlijk treedt dan ook the Gospel Experience op, Brandons eigen koor en een kinderkoor van basisschool WIJland!
Iedere keer beoordeelt een professionele jury wie er doorgaat voor de volgende ronde van de solo-contest en wie zijn stem beter tot uitdrukking kan brengen in het koor. Ook uit dat koor wordt de beste stem gekozen! De hoofdprijs is, naast eeuwige roem, een optreden in een grote show!
Schrijf je nú in, in ieder geval vóór 28 oktober 2024 via INSCHRIJVEN DEELNAME CONTEST.
Deelname kost €20 per persoon voor begeleiding en coaching in de vier shows.
Top van Nederlandse strijkkwartetten in Jisp.
Het gerenommeerde Ruysdael Kwartet zal op zaterdag 16 november een bijzonder concert verzorgen in Jisp. Dit strijkkwartet behoort al 25 jaar tot de top van Nederlandse strijkwartetten. De vier strijkers zijn Joris van Rijn (viool), Emi Ohi Resnick (viool), Gijs Kramers (altviool) en Michael Müller.
Het Ruysdael Kwartet is niet alleen een vaste waarde op de Nederlandse podia en radio, maar treedt ook veelvuldig op in het buitenland. Hun temperamentvolle en sfeerrijke uitvoeringen, gekenmerkt door een grote schoonheid en oog voor detail, doen denken aan de landschapsschilderingen van hun naamgever, Jacob van Ruisdael.
Het Ruysdael Kwartet neemt je graag mee in de geschiedenis van het strijkkwartet met muziek van Mozart, Brahms en Bartok.
Praktische informatie
De concerten vinden plaats in de sfeervolle Jisperkerk, bekend om haar uitstekende akoestiek. Aanvangstijd: 20.15 uur. Toegang € 21 incl. consumpties.
Bekijk de concertagenda op concertjisp.nl.
100 jaar samen spelen: Zaanse muziekverenigingen toen en nu.
publiekshal Stadhuis.
- Dagelijks t/m 3 januari 202508.30 - 17.00 uur
- Maandag, woensdag en vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur
Dinsdag en donderdag van 08.30 uur tot 20.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Muziekverenigingen horen bij de geschiedenis van Zaanstad. Al ruim 100 jaar heeft elk dorp één of meerdere muziekverenigingen. Generaties Zaankanters hebben er een instrument leren bespelen. Samen muziek maken is gezellig en het verbindt mensen. Vroeger, én nu.
Laat u meevoeren door ruim honderd jaar geschiedenis van de Zaanse muziekverenigingen: bij Apollo Koog-Zaandijk, het Zaans Show Orkest, Soli Koog-Zaandijk, Jeugdharmonie Nuevo, ZFCZaandijk, het Saens Harmonie Orkest Assendelft, Fanfare Onderling Genoegen Krommenie, Harmonie Soli Zaandam en Crescendo Assendelft is men in de archieven gedoken. Samen met het Gemeentearchief hebben zij een tentoonstelling gemaakt die het bekijken en beluisteren waard is.
U kunt de tentoonstelling bekijken tot en met 3 januari 2025. De openingstijden van het Stadhuis zijn:
Maandag, woensdag en vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur
Dinsdag en donderdag van 08.30 uur tot 20.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Sint en het verdwenen kruid
excursie naar meelmolen De Bleeke Dood en specerijenmolen De Huisman tijdens de Sinterklaasperiode
In de Sinterklaas periode maken de kinderen kennis met het verhaal van “Sint en het verdwenen kruid” en twee molens in de Zaanstreek. Centraal staat het verhaal over de kok aan boord van de boot van Sinterklaas. Hij is het recept van de pepernoten vergeten. Dit geeft een heleboel onrust. Dit verhaal wordt voor het bezoek aan de kinderen voorgelezen.
Rondom dit thema doen we een aantal activiteiten in De Bleeke Dood en De Huisman. In de meelmolen hebben twee bakkers een probleem met pepernoten die niet de juiste kleur en smaak hebben. De kinderen lossen het op.
De groep loopt vervolgens naar molen De Huisman, waar de kaneel vandaan komt. De bakkers in deze molen laten de kinderen kennismaken met de maalstenen, de reukpotjes, maar ook hoe komen de kruiden in Nederland en dan komen de pepernoten uit de wonderoven!
(Sinterklaas is niet aanwezig bij deze zoektocht, dat laat hij aan zijn bakkers over)
Voor wie: Groep 1 t/m 4
Speciaal onderwijs? Neem contact met ons op.
Waar: start meelmolen De Bleeke Dood, Lagedijk 28, 1544 BG Zaandijk en vervolgens naar molen De Huisman.
Wanneer: Het programma duurt een uur en is te boeken tijdens de Sinterklaas periode, data november 20, 22, 25, 27 en 29 november 2024.
Tijden: 09.00-10.00 uur, 09.45-10.45 uur, 10.30-11.30 uur en 11.15-12.15 uur.
Contact en aanmelden:
info@zaanschemolen.nl
Telefoon (075) 621 5148
Contactpersoon: educatiemedewerker De Zaansche Molen
Prijs: € 135,00 voor de hele klas
In de klas
Bij dit programma is een gratis lesbrief die vooraf of na afloop van de excursie in de klas gebruikt kan worden.
Foto: De Zaansche Molen
Foto groep Spectrum.
De Poelboerderij.
Dagelijks t/m 20 november 2024 09.30 - 16.00 uur.
Van 10 oktober tot en met 20 november 2024 is er in Bezoekerscentrum de Poelboerderij een tentoonstelling van werk van Fotogroep Spectrum.
Fotogroep Spectrum is een Zaanse fotoclub van enthousiaste amateurfotografen met interesses in allerlei onderwerpen zoals natuur, landschap, architectuur, abstract, portret, straatfotografie enz.
Onze bijeenkomsten zijn om de 14 dagen in het “Eigen gebouw” van de Harmonie Apollo, Boschjesstraat 22, 1541 KK Koog aan de zaan.
Fotogroep Spectrum heeft een eigen Flickr site met div. foto’s van de leden.
Wil je ook meer uit je foto’s halen wordt dan lid van onze club. Een keer komen kijken kan altijd. Neem dan contact op met secretaris@fotogroepspectrum.nl
Kijk ook voor meer informatie op www.fotogroepspectrum.nl
Naast deze expositie kun je in de Poelboerderij ook terecht voor een kopje koffie, een ijsje, een vaartocht of excursie. Check hiervoor de website www.bezoekerscentrumpoelboerderij.nl
Weidevogelseizoen 2024 geeft turbulent beeld door regen en roofdieren.
Met agrarisch natuurbeheer en reservaatbeheer werken ruim 1000 boeren, 800 vrijwilligers, vier agrarische natuurverenigingen, jagers/wildbeheereenheden en terreinbeheerders in Noord-Holland samen om weidevogels te beschermen. Landschap Noord-Holland is verantwoordelijk voor het provinciaal programma boerenlandvogels. De natuurorganisatie verzamelt jaarlijks alle gegevens van legsels, broedparen en gezinnen. Deze zijn nu bekend en de eerste conclusies worden getrokken. Jerry Lust (coördinator boerenlandvogelbescherming): 'het was een bijzonder en moeizaam broedseizoen voor de weidevogels. Ze hadden veel last van weersomstandigheden en in veel gebieden werden eieren en kuikens de prooi van roofdieren. Hierdoor valt het broedsucces van de weidevogels in de meeste polders tegen. Hoewel er grote verschillen tussen polders zijn, is het broedsucces minder succesvol dan vorig jaar en op zijn best matig te noemen. Toch zijn er ook lokale succesverhalen'.
Koud en nat weer brengt vroege vogels in de problemen
In februari en maart komen veel vogels weer aan in Nederland, worden partners (weer) opgezocht, territoria bepaald en nesten gemaakt. Na de warmste en natste februari en maart sinds 1901 sloeg het weer vanaf 21 maart om. Het bleef lang onder de 10 graden terwijl de vele regen aanhield. Vogels die al vroeg eieren leggen, zoals de kievit, hadden het zwaar door de kou en de vele regen. Veel kuikens, met name van de kievit, stierven kort na het uitkomen uit het ei. In sommige lagergelegen gebieden kwamen de nesten zelfs onder water te staan of raakten ze vast in de modder.
Natte lente zet boeren onder druk
Boeren konden vanwege de drassige grond pas laat het land op, waardoor veel werk kort op elkaar moest gebeuren. Dit gaf veel druk op boeren en loonwerkers. De samenwerking en snelle afstemming tussen boeren, agrarische natuurverenigingen en vrijwilligers was daarom cruciaal. Juist door die samenwerking werden vele nesten beschermd en gespaard.
Hoge predatiedruk en kwetsbare vogels
Later in het voorjaar werd het warmer en droger. Maar helaas hadden de weidevogels veel last van roofdieren (predatiedruk). Op sommige percelen werd vastgesteld dat meer dan de helft van de nesten was opgegeten. De predatiedruk verschilde sterk per gebied. In de noordelijke gebieden bleken vossen, kauwen en ratten de grootste rovers van eieren. Op Texel waren het vooral mantelmeeuwen, kraaien en kauwen, in de Zeevang hermelijnen en ratten en onder Amsterdam vooral bunzingen, ratten en vossen.
Broedsucces van grutto lager dan vorig jaar
Een goede indicatie van het seizoen is het broedsucces van de grutto, wat jaarlijks bepaald wordt. Dit jaar is het gemiddelde Noord-Hollandse broedsucces van de grutto 62%. Terwijl minimaal 65% nodig is om de populatie stabiel te houden. Het gemiddelde broedsucces per gebied ligt lager, op 50%. Dit laat zien dat er in veel gebieden nog flink wat verbetering nodig is. Over het algemeen komen er wel veel eieren uit, maar is de kuikenoverleving het grote knelpunt, ook dit jaar
Geen verassing
Het is niet verassend dat het gemiddelde broedsucces lager is dan vorig jaar. Het broedsucces van 2023 was net voldoende en werd gezien als een relatief goed jaar. Door het natte voorjaar en de hoge predatiedruk in 2024 was een lager broedsucces te verwachten.
Lokale successen
Uit de samenwerking komen ook successen naar voren. In polders, zoals de Bovenkerkerpolder, Marken, Ronde Hoep, Polder Mijzen, Oterleek en – Eijerland was het broedsucces van de grutto voldoende. Rond Sint Maartensvlotbrug had de gele kwikstaart en de veldleeuwerik een goed broedsucces en in de Aetsveldse polder werden meer kievitgezinnen geteld dan in voorgaande jaren. Zo zijn er meer polders met een succesverhaal. Jerry Lust (coördinator boerenlandvogelbescherming): 'De lokale successen geven hoop en laten zien dat verbetering mogelijk is, terwijl de trend in onze provincie laat zien dat die verbetering nodig is.'
Treinbeurs in Koog aan de Zaan.
- Zondag 8 december 20240 9.45 - 14.15 uur
De beurs in Koog is een begrip en bestaat al meer dan 30 jaar.
Er is weer volop belangstelling van deelnemers die uit alle windstreken van Nederland komen. Op de beurs kan men snuffelen tussen kramen met allerlei gebruikte treinen en andere spoorse zaken, en even lekker bijpraten over deze oude hobby die begonnen is met opwindtreintjes en tegenwoordig gestuurd wordt door de modernste digitale technieken.
De bezoeker kan hier terecht om uitbreiding te vinden voor de modelspoorbaan of overtollige spullen te verkopen. Wat de een niet meer gebruikt kan voor de ander wellicht nog goed van nut zijn.
Aanbod
Er zal een aanbod zijn van (gebruikte) treinmodellen, railmateriaal, toebehoren en literatuur van de meeste merken. Op de beurs kunnen (gebruikte) treinen geruild, verkocht en gekocht worden. Hobbyisten die met een probleem op modelspoorgebied zitten kunnen mogelijk een antwoord op hun vragen krijgen.
Ode aan Nederland.
Zaans Museum en Verkade Experience.
t/m 24 januari 2025 10.00 - 17.00 uur.
Het Zaans Museum verwelkomt met trots de tentoonstelling Ode aan Nederland van
Jimmy Nelson. De fotograaf, bekend van zijn vele indrukwekkende foto’s, publicaties en
tentoonstellingen van culturele tradities wereldwijd, heeft zijn lens nu gericht op
Nederland en de Zaanstreek.
De tentoonstelling Ode aan Nederland neemt bezoekers mee langs twintig Nederlandse gemeenschappen
die hun streek- en klederdracht koesteren, waaronder de Zaanstreek. De foto's laten zien hoe traditionele
kleding liefdevol wordt bewaard en gedragen. De tentoonstelling is gebaseerd op Nelson’s boek Between
the Sea and the Sky. In Ode aan Nederland in het Zaans Museum staat de Zaanse streekdracht in de
spotlight; zowel in het werk van Jimmy Nelson, als met de textielcollectie van het Zaans Museum.
Meer oog voor eigen traditie
Jimmy Nelson is een internationaal geprezen kunstenaar. Hij is onder meer bekend van zijn boek Before
They Pass Away: een reeks monumentale portretten van lokale gemeenschappen wereldwijd. Met zijn Ode
aan Nederland biedt Nelson een eigentijds perspectief op de waarde van Nederlands cultureel erfgoed. Een
oproep om meer oog te hebben voor eigen tradities. Jimmy Nelson: “In een wereld waarin we steeds meer
op elkaar lijken, mogen we het unieke van deze streekdracht omarmen. Het is iets van ons, wat nergens ter
wereld te vinden is.”
TexLAB, lezingen en workshops
Bezoekers van de tentoonstelling kunnen in het TexLAB aan de slag met creatieve textielopdrachten.
Daarnaast zijn er lezingen en workshops. De programmering is ontwikkeld in samenwerking met platform
Modemuze, Crafts Council Nederland, Stichting de Zaanse Kaper en textiel- en streekdrachtspecialist t Inge
Bosman. Kijk op ZaansMuseum.nl voor de agenda.
Signeersessie & preview op zaterdag 28 september
Ontmoet Jimmy Nelson op zaterdag 28 september tijdens de signeersessie van zijn boek Between the Sea
and the Sky. Tijdens de feestelijke middag krijg je een exclusieve preview van de tentoonstelling Ode aan
Nederland en is er een verrassend programma.
Reizende tentoonstelling
Ode aan Nederland maakt dit jaar een reis langs vier musea in Nederland. Na stops in Het Warenhuis in
Axel, Muzee in Scheveningen en Museum Dokkum strijkt de tentoonstelling vanaf 29 september neer in het
Zaans Museum. Hier kun je de tentoonstelling bekijken t/m 24 januari 2025.
Over het Zaans Museum
Het Zaans Museum laat iedereen zien hoe bijzonder de Zaanstreek is: een wereldberoemd stukje
Nederland dat al eeuwenlang een knooppunt is van wereldhandel en industrie. Met tentoonstellingen,
publieksactiviteiten en een unieke kunst- en erfgoedcollectie is het Zaans Museum hét visitekaartje van
deze iconische streek. Het museum heeft een frisse kijk op het heden en verleden van de regio en haar
bewoners en biedt een platform voor de wereld van morgen.
Over de Jimmy Nelson Foundation
De Jimmy Nelson Foundation zet zich in voor het behoud van culturele diversiteit wereldwijd. Ode aan
Nederland is een initiatief, dat de blijvende culturele erfenis van Nederlandse gemeenschappen belicht en
het belang benadrukt van het koesteren van tradities.
Fantasias' van Carlos Acosta.
t/m 1 juni 2025 09.00 - 23.00 uur.
Het Zaantheater.
Carlos Acosta
Carlos Acosta (1979), bijnaam Chalio, is geboren in Mazatlán Mexico. Als tiener en jongvolwassene werkt hij als model en studeert hij Theater, o.a. aan de Universiteit van Mexico Stad. Als hij in 2004 de liefde van zijn leven ontmoet, verhuist Carlos in 2006 naar zijn toekomstige Nederlandse echtgenoot in Amsterdam. Tien jaar lang werkt Carlos in Nederland als accountmanager bij verschillende multinationals. Maar na dit decennium blijkt zijn artistieke hart ernstig ondervoed en gaat hij fotografie studeren aan de Fotovakschool in Amsterdam alwaar hij in 2016 als vakfotograaf afstudeert. Carlos Acosta besluit om kunst nooit meer los te laten.
“Kunst maken is voor mij een kans om het leven anders te benaderen. Ik vind het leven te serieus, stijf en vol regels met normen en waarden. Met mijn collages ga ik los en bevrijd ik mijzelf van wat als normaal wordt beschouwd. Ik maak een nieuwe wereld voor mijzelf: absurd, vreemd maar simplistisch. Fantasie heeft altijd een grote rol in mijn leven gespeelt. Mijn vader noemde mij ‘Fantasias’ omdat ik altijd in een aparte wereld leefde. Mijn kunst is een reactie op de opgelegde regels van het leven, het bestaan van de mens. Waar ik het moeilijk vind om mijn emoties en gedachten uit te drukken met woorden, probeer ik deze door middel van beelden en vormgeving te uiten. Het is aan de kijker om te bepalen hoe deze ‘tekst’ te lezen. Waar houdt de realiteit op en begint de fantasie? Kan fantasie een nieuwe realiteit creëren?” – Carlos Acosta
Meer info klik hier
Start cursus: Chemie is overal! 8-12 jaar
In september starten de nieuwe wetenschapscursussen: Chemie is overal! In de cursus onderzoeken kinderen wat zuren, basen, zouten en zepen zijn. Test je kind de hardheid van water. Ontdek hij/zij waarom melk wit is. Laat je kind zout kristalliseren, giet je zeep, maak je tandpasta. En nog veel meer experimenten en plezier. Aan het eind presenteren de kinderen hun leukste en spannende experiment aan ouders, familie en vrienden.
Cursus 10 weken
tm 14 dec 10.15-11.30 uur
www.hemlab.nl/cursussen
Kind 8-12 jaar: €135,-
met ZaansePas/Stadspas/Laag inkomen €67,50
HEMLAB, Barndegat 8, Zaandam | www.hemlab.nl | 06-17165114 | info@hemlab.nl
Nieuw programma In de Hoge Hoed en Saense School en Open Dag.
In het nieuwe seizoen dat in september begint staan er weer leuke en nieuwe creatieve workshops en cursussen op het programma van atelier In de Hoge Hoed en de Saense School voor Beeldende Kunst. Willen jullie deze opnemen in jullie agenda en/of er wellicht een redactioneel stukje aan wijden?
De workshop Portret schilderen met Vullow geef ik nu een jaar. Deze workshop slaat enorm aan, zeker omdat iedereen, ook als je nog nooit geschilderd hebt, hiermee een mooi portret maken aan de hand van een foto. Deze workshop wordt op maar een paar plaatsen in Nederland gegeven en ik bied dit exclusief in de regio aan. Jullie zijn van harte uitgenodigd om een keer te komen kijken in het atelier. Ik geef hem meerdere keren per week.
Lessen schilderen met acrylverf
Ontspannen schilderen met wekelijks wisselende thema's, zoals perpectief, Cobra-stijl of schilderen op muziek. Je schildert wat je mooi vindt. Wij helpen je daarbij. Geschikt voor beginners en gevorderden. Kies uit 6 lesmomenten in de week, doe mee met een losse les, een proefles of met een strippenkaart. Iedere maandagochtend, maandagavond, woensdagochtend, donderdagochtend, donderdagavond en vrijdagochtend. Ook in de zomervakantie schilderen we door.
Cursus Iedereen kan tekenen
In 7 lessen leer je de basisbeginselen van het tekenen. Iedere les heeft een eigen thema, zoals lijnen en vormen, contouren, licht/donker, driedimensionaal, tussenruimtes en portret. Deze cursus is de eerste module van totaal 5 modules van de leergang De Beeldelementen in Beeld. Maandag 9.30 – 11.30u – 2 september tot en met 14 oktober 2024, dinsdag 19.00 – 21.00u – 3 september tot en met 15 oktober 2024
Cursus Intuïtief schilderen
Ga in 7 lessen mindfull, Intuïtief en creatief op pad. Elke week staat een chakra centraal met de bijbehorende kleur. Spelen met kleur en de betekenis van kleur in het dagelijkse leven. Begeleid met een mooi muziekje en meditatie. Vrijdag 6 september tot en met 14 oktober 2024 14.00u – 16.00u
Workshops
We bieden een scala aan creatieve workshops, zoals Portret schilderen met Vullow, Mixed media workshop, Ontspannen schilderen, Intuïtief schilderen, Keramiek, Portret tekenen, Bob Ross en Monoprint. De Bob Ross workshop wordt verzorgd door gelicenseerd Bob Ross instructeur Mariëtte Peters (van t Kwassie). Met de strippenkaart kan je alles uitproberen. Uiteraard zijn alle workshops ook los te reserveren. Kijk op www.indehogehoed.nl voor alle beschikbare data, ook in augustus.
Aanmelden kan op www.indehogehoed.nl
Nieuwe-expositie-in-molenmuseum.
Het Molenmuseum
- Dagelijks t/m 12 januari 2025 10.00 - 17.00 uur
- Maart – oktober: dagelijks 10.00 tot 17.00 uur
November – februari: dagelijks 12.00 tot 17.00 uur
Gesloten op 25 december en 1 januari en dinsdag 5 maart tot 13.30 uur
Een molenmaker wordt iemand pas na jarenlange praktijkervaring. Een molenmaker heeft ruimtelijk inzicht, verstand van materialen, weet gereedschappen goed te hanteren, is technisch onderlegd, is sterk, heeft geen hoogtevrees en is een doorzetter. Kennis en kunde worden van generatie op generatie doorgegeven.
Het vakmanschap en de creativiteit waarmee de molens van De Zaansche Molen in stand worden gehouden is verbazingwekkend en duizelingwekkend. Op windkracht werden en worden molenstenen van duizenden kilo’s, in elkaar grijpende tandwielen en roeden van bijna dertig meter in beweging gezet. Met de precisie van een uurwerk verwerkt een complexe machinerie talloze grondstoffen. Veel onderdelen uit andere molens werden in de loop der tijden herbruikt. Geen molen is dus hetzelfde.
Meer info klik hier
In-the-picture.
Elke vrijdag, zaterdag en zondag t/m 3 november 2024 13.00 - 16.00 uur
Honig Breethuis
Deze zomer toont het Honig Breethuis een reeks foto’s van de fraaie historische panden aan de Lagedijk, toen er nog een wegsloot liep die de huizenrijen aan weerszijden scheidde. In 1925 werd de sloot gedempt en niet lang daarna werden ook de bomen gekapt. Zo verloor de Lagedijk haar lommerrijke pittoreske aanblik.
De foto’s zijn tussen 1900 en 1910 vervaardigd door het fotoatelier H. Sanders & Co. De Lagedijk was de buurt waar de Zaandijker papierfabrikeurs Honig, Breet, Kool en Van der Ley van de 17de tot de 19de eeuw hun woningen bouwden en bewoonden. De panden, waaronder het Honig Breethuis, zijn nog goed bewaard gebleven en vormen nog altijd een levendige herinnering aan het rijke verleden.
Heiman Benjamin Sanders (1835-1901) was een vooraanstaand fotograaf uit een Joodse fotografengeslacht, gevestigd in Groningen. Vanuit zijn woonplaats aan de Stationsweg onderhield hij met zijn schoonzoon Abraham de Levie ( 1860-1927) onder de naam H. Sanders & Co een filiaal. Onder die naam hadden ze ook filialen in Assen, Winschoten en Amsterdam. In de hoofdstad betrok de firma studio’s aan de Groeneburgwal 35, de Nieuwendijk 82 en de 2de Jan Steenstraat 91. Vanuit Amsterdam moet de studio de fotogenieke panden aan de Lagedijk hebben ontdekt en op de gevoelige plaat vastgelegd. Mogelijk omdat men verwachte dat de kapitaalkrachtige bewoners hier graag geld voor over hadden. Dat was in die tijd
zeer gebruikelijk en een bron van inkomen.
Het gemeentearchief Zaanstad beheert 35 foto’s van de Lagedijk die deel uitmaken van de Zaanlandse Oudheidkundige Verzameling. De originelen zijn afgedrukt op ansichtkaartformaat. Mogelijk vormden ze een set of album die te koop waren voor bewoners of lieden die deze mooie streek aandeden. Kort voor de eeuwwisseling werden er aan de Lagedijk meerdere monumentale woonhuizen opgetrokken.
Vaiftig.
Dagelijks t/m 31 december 2024 00.01 - 00.00 uur
Het team van “Vaiftig!” gaat op zoek naar foto’s en verhalen rond het getal 50 in Zaanstad en brengt deze zoektocht in woord én beeld.
Zij roepen alle inwoners van heel Zaanstad op om mee te zoeken en hun verhalen en foto’s met hen te delen. Woon jij op nummer 50? Bestaat jouw werkgever 50 jaar? Ken jij iemand met een verzameling van 50 postzegels of rent jouw tante 50 km in 50 minuten? Doe dan met ze mee! Een selectie uit de bonte verzameling vindt een plekje in het taidskrift: Vaiftig!”.
Zie jij nu ook al overal het getal 50?! Stuur dan nu jouw verhaal, foto of filmpje naar vaiftig@gmail.com of gebruik de hashtag #vaiftig op Instagram, Facebook en TikTok en draag bij aan de verzameling. Ze kaiken ernaar eut!
Meer info klik hier
Catwalk-lopen-cursus-voor-beginners.
- Zaterdag 30 november 2024 10.00 - 16.30 uur
Maak een vliegende start met de “catwalk lopen voor beginners” van Gabriëlle. Voor iedereen die nieuwsgierig is of echte ambities heeft om een model te worden in de fashion industrie. Geschikt voor zowel mannen als vrouwen van 10 jaar en ouder. U wordt begeleid door onze Gabriëlle beter bekend als model en actrice “Gabriëlle Blanche.” Die zich naast de basis ook bezighoudt met uw persoonlijk ontwikkeling van het presenteren en het opdoen van zelfvertrouwen. De cursus duurt 6 uur op één dag inclusief lunch met aan het einde toegang tot het online lesmateriaal.
Catwalk lopen voor beginners is een cursus van Gabriëlle Bosman om beginnende modellen een vliegende start te laten maken voor het lopen over de catwalk. Nu dekt de naam catwalk lopen niet de volledige lading van deze cursus maar deze term is vooral bekend bij het publiek. We houden ons bezig met zowel de presentatie op het podium (catwalk) als gelijkvloers met het publiek (runway). Daarop aansluitend behandelen we alle andere facetten die je helpt bij het presenteren van jezelf en het product. Verder geeft Gabriëlle inzage in het leven als model en geeft waardevolle tips mee.
Inhoud van de cursus
De cursus “catwalk lopen voor beginners” is een cursus van 6 uur georganiseerd op één dag. U zult met een kleine groep mensen in deze sessie verschillende praktijkoefeningen doen en casussen behandelen. Achteraf krijgt iedere deelnemer ook toegang tot het online materiaal als naslagwerk. Om thuis verder te kunnen oefenen aan de catwalk vaardigheden. Aan het einde van de cursus krijgt u ook een certificaat voor het afronden van de catwalk cursus.
Essentiële vaardigheden als catwalk model
Tijdens deze cursus werken we aan verschillende vaardigheden als model. Wat u onder andere gaat leren:
- Goede lichaamshouding
- Gezichtsuitdrukkingen
- Zelfverzekerd overkomen
- Verschillende loopbewegingen voor elk type modeshow
- Het bewaren van je balans en lopen op ritme
- Karakteristieken in het lopen gebruiken als uniek selling point
- Belangrijke poses en de daarbij behorende uitstraling
- Basis vaardigheden in make-up
Cursus voor beginners van jong tot oud
De leeftijden van modellen lopen enorm uiteen in de industrie en voor iedere leeftijd zijn er weer andere eisen van toepassing. Daarom is deze cursus bedacht voor de leeftijd van 10 jaar en ouder met zowel de basis lesstof als persoonlijke begeleiding voor tieners en volwassenen.
Video registratie
Wij installeren een camera in de ruimte voor het vastleggen van de geboekte vooruitgang. Cursisten krijgen na afloop een gemonteerde video van hunzelf toegestuurd voor eigen gebruik.
Meer info klik hier
Jactivisme.
Dagelijks t/m 31 januari 2025 10.00 - 17.00 uur
Natuuractivisme is actueler dan ooit. Maar pionier Jac. P. Thijsse dé leukste natuurleraar van Nederland en schrijver van de Verkade-albums sprong begin 20ste eeuw al in de bres voor de natuur. Hij redde in 1906 het Naardermeer dat door de gemeenteraad Amsterdam als vuilnisstortplaats was aangewezen. Het behoud van dit natuurgebied werd de aanleiding voor de oprichting van Natuurmonumenten.
De presentatie Jactivisme, laat middels de aquarellen uit het album Het Naardermeer zien wat er verloren had kunnen gaan zonder de actie van Thijsse. En moedigt bezoekers aan de Jactivist in zichzelf te ontdekken.
Verkade-album Het Naardermeer
In het album neemt Jac. P. Thijsse de lezers mee op zijn verkenningen vanuit zijn schuitje, met zijn notitieboekje op zak, varend door het riet. De illustraties – door Voerman jr., Van Oort en Wenckebach – geven een indruk hoe het Naardermeer er destijds bij lag.
Meer info klik hier

Een nieuw jaar vol hedendaagse dans voor volwassenen en ouderen in Zaandam
Sinds 8 januari organiseert Dance Connects weer wekelijks hedendaagse danslessen voor iedereen vanaf 50 jaar in Amsterdam, Weesp, Amstelveen, Diemen en in Zaandam. De danslessen zijn voor iedereen toegankelijk, ongeacht conditie, beperking en/of financiële situatie.
Bij Dance Connects Community draait dansles niet alleen om pasjes leren of een strakke choreografie, maar vooral om je lichaam en geest versterken en ontwikkelen, diverse dansstijlen ontdekken, leuke mensen ontmoeten en vooral veel plezier hebben in bewegen. In elke les werk je onder begeleiding van professionele en gespecialiseerde dansdocenten op dynamische wijze aan je houding, balans, coördinatie, conditie en expressie.
Ons motto is dat iedereen mee moet kunnen doen en dat iedereen meetelt. Heb je moeite om de lessen te kunnen betalen? Dan kom je hoogstwaarschijnlijk in aanmerking voor korting of gratis lessen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Een proefles is altijd gratis en instromen kan op elk gewenst moment.
Hou jij van dans, bewegen, muziek, actief en creatief bezig zijn én leuke mensen ontmoeten? Wees dan welkom en dans mee!
MODERNE DANS 50+
FluXus Verkadefabriek
Westzijde 168
Woensdag 20.00 - 21.00
Meer informatie vind je op https://danceconnects.nl
Neem contact met ons op via info@danceconnects.nl of 020-2611058.
We zijn telefonisch bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur. Op woensdag van 10.00 tot 15.00 uur.
Stichting Dance Connects is een non-profitorganisatie, ondersteund door o.a. Gemeente Amsterdam, Gemeente Zaanstad, Fonds voor Cultuurparticipatie, Lang Leve Kunst Fonds, Oranjefonds en VSBfonds.
Bronnen: toegestuurd materiaal diverse persberichten en diverse uitgaande pagina's.