Weerbericht


15-9-2024

Weekverwachting: zonnig en warm nazomerweer.

Vorige week hadden we te maken met fris en nat septemberweer. Deze week kunnen we een heel ander weertype verwachten. Het wordt een stuk warmer en zonniger. Wanneer dat precies is, lees je in deze weekverwachting.

 

Zonnig nazomerweer

Ondanks dat het de eerste dagen van de week al beduidend warmer is dan vorige week, gaat de nazomer pas vanaf woensdag echt van start. Het wordt dan flink zonnig en de temperatuur stijgt naar 23 of 24 graden. Ook donderdag en vrijdag is het uiterst zonnig nazomerweer. Lokaal kan het zelfs zomers warm worden met temperaturen van 25 graden.

Noordoosten- tot oostenwind

De wind waait deze dagen uit het noordoosten tot oosten en is dagelijks matig van kracht. Op de fiets is dit goed te merken. Eind van de week wordt de wind geleidelijk minder krachtig.

Naast nazomer ook regen?

Voordat het zover is, zijn er maandag nog een aantal buien. De meeste buien trekken in de loop van de dag zuidoostwaarts weg. Alleen in Limburg kan het langere tijd bewolkt blijven met af en toe kans op een bui. In het noordwesten begint de dag overigens droog met opklaringen.

Foto: RTV Zaanstreek 


13-9-2024

Weekendweer: meeste zon op zaterdag, nazomerweer op komst.

Het wordt een droog weekend met een mix van wolken en zon. De meeste zonuren zijn weggelegd voor zaterdag. Het is nog steeds aan de koele kant met maximaal 18 of 19 graden. Na het weekend krijgen we een periode met nazomerweer. De temperatuur loopt op naar ruim 20 graden en de zon zal veel schijnen.

 

Vrijdag komt nog een aantal buien voor, maar deze buien zullen minder intensief zijn dan voorgaande dagen. Daarnaast zijn er ook lange droge perioden waarin de zon goed doorbreekt. Het wordt maximaal 16 of 17 graden.

Meeste zon op zaterdag

Zaterdag wordt een vriendelijke septemberdag met een mix van wolken en zonnige perioden. Naast stapelwolken komen ook wat sluierwolken voor. De middagtemperatuur ligt met maxima rond 18 graden een fractie hoger dan voorgaande dagen, maar hiermee is het nog steeds wel wat frisjes voor september. De wind is matig uit het noordwesten, 3 of 4 Beaufort.

Zaterdagavond lost de stapelbewolking op en er komen brede opklaringen voor. Vanuit het westen drijven wel sluierwolken het land binnen. Tijdens de nacht naar zondag koelt het tijdens opklaringen af naar 5 tot 7 graden. In de kustgebieden komt de minimumtemperatuur een aantal graden hoger uit.

Zondag blijft het ook zo goed als droog. De zon heeft het wel iets lastiger dan op zaterdag, maar desondanks zal de zon zeker te zien zijn. Het wordt 19 graden.

Nazomerweer op komst!

Maandag kan soms een lichte bui vallen, maar daarna breekt een periode met droog en zonnig nazomerweer aan. De wind draait naar het oosten tot noordoosten en de temperatuur loopt op naar 20 tot 24 graden.

 


Drukke spitsen op komst door herfstachtig weer.

Het is deze week ronduit herfstachtig in het land. De temperatuur levert flink in en dagelijks trekken buien of regengebieden over het land. Deze maandagavondspits kan het al wat drukker zijn dan gebruikelijk door enkele stevige buien die over het land trekken. Dinsdag wordt nog veel meer regen verwacht in combinatie met een stevige wind tijdens de avondspits. Ook de dagen daarna valt tijdens de spitsen vaak regen.

 

Deze maandag begint op veel plaatsen nog droog met een mix van wolken en zon, alleen in de zuidelijke helft komen regionaal al enkele buien voor. Gedurende de dag komen steeds meer buien tot ontwikkeling die van west naar oost over het land trekken. De temperatuur valt met 19 tot 21 graden ook een stuk lager uit dan afgelopen weekend, maar echt koud is dat zeker niet. Het zijn juist zeer gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar.

Tijdens de avondspits kunnen regionaal enkele stevige buien vallen. Lokaal kan hierbij ook onweer voorkomen. Van plaats tot plaats zijn de verschillen echter erg groot. Het kan zo zijn dat het op de A2 tijdelijk met bakken uit de lucht komt terwijl het even verderop op de A27 gewoon droog is.

Dinsdag drukke avondspits

Dinsdag moeten we rekening houden met een ronduit herfstachtig weerbeeld. De dag begint nog droog met af en toe wat ruimte voor de zon. In de loop van de dag overheerst overal de bewolking en gedurende de middag trekt een grootschalig regengebied het land binnen. Voorafgaand aan dit regengebied neemt de zuidwestenwind bovendien flink in kracht toe.

Tijdens de avondspits regent het op veel plekken in het land gestaag door. Vooral in de Randstad kan het flink doorplenzen en dat zal ongetwijfeld extra vertraging oplopen. Bovendien zijn in de westelijke kustgebieden ook windstoten mogelijk tot circa 70 km/uur. Gedurende de avond trekt het regengebied verder richting het oosten. Pas in de nacht naar woensdag verlaat het regengebied ons land via het oosten.

Ook woensdag en donderdag kan het tijdens de spitsen flink regenen. Het zal dan voornamelijk om buien gaan en de meeste lijken weggelegd te zijn voor de kustgebieden. Hier kan mogelijk ook wat onweer bij voorkomen.

De jas kan weer aan!

Voor de mensen die elke dag met de fiets naar werk of school gaan kunnen naast het regenpak ook weer wat dikkere kleren uit de kast halen. De temperatuur levert de komende dagen namelijk flink in. Dinsdag wordt het niet veel warmer dan een graad of 18, maar tijdens perioden met regen is het enkele graden minder warm. Woensdag en donderdag wordt het zelfs niet veel warmer dan een graad of 14 op veel plaatsen.

Ook de nachten verlopen een stuk frisser. In de nacht naar donderdag en vrijdag kan het lokaal afkoelen naar 5 of 6 graden in het binnenland. Vooral in de ochtend kan het op de fiets dan toch echt koud aanvoelen. Zeker omdat we deze temperaturen na de zomermaanden nog niet gewend zijn.

Foto: RTV Zaanstreek


8-9-2024

Weekverwachting: herfstachtig weer met buien, lage maxima en soms vrij veel wind.

 

Het nazomerweer maakt plaats voor een herfstachtig weertype. Dagelijks is kans op buien of regen en de temperatuur levert in. Maandag is het nog 18 tot 21 graden, maar woensdag slechts 16 graden. Ook de nachten verlopen later in de week fris met minima rond 8 graden. Naast buien waait het vooral aan zee soms stevig. Af en toe schijnt de zon.

Het nazomerweer raken we kwijt. Sterker nog, de herfst staat voor de deur. De wind draait vanaf maandag namelijk naar het westen tot noordwesten en voert dagelijks buien of regen naar ons land. Daarnaast levert de temperatuur behoorlijk in. Maandag wordt het nog 18 tot 21 graden en woensdag en donderdag worden de minst warme dagen met slechts 16 graden. Ter vergelijking: maxima rond 20 graden zijn gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Na de zomerwarmte van afgelopen tijd zal dit voor veel mensen wennen zijn.

Naast lagere middagwaarden krijgen we vanaf woensdag een aantal behoorlijk frisse nachten: de minima liggen dan tussen 7 en 12 graden. Wanneer de wind 's nachts gaat liggen kan vooral tijdens opklaringen wat nevel of mist ontstaan.

Soms kletsnat met vrij veel wind

Maandag, woensdag en donderdag zien we naast veel buien nog soms de zon, maar dinsdagmiddag verloopt grijs en kletsnat. Na een overwegend droge start van de dag trekt dinsdagmiddag een regengebied zuidoostwaarts over het land. Tijdens de regen ligt de temperatuur niet hoger dan 18 graden.

Naast het wisselvallige weerbeeld waait het vooral in de kustgebieden soms stevig door met een vrij krachtige tot krachtige westen- tot noordwestenwind. Zeker de combinatie van buien en de krachtige wind maakt het voor het gevoel herfstachtig.

Beter weer op komst

Ook vrijdag hebben we nog met een aantal buien te maken bij circa 16 graden. Naast buien schijnt soms de zon. Het weekend lijkt vooralsnog overwegend droog te verlopen. De temperatuur gaat vanaf dan een aantal graden omhoog.

Foto: RTV Zaanstreek


6-9-2024

Zomers weekend met zon en hoge maxima, zondag buien.

Het wordt een warm nazomerweekend. Na een bewolkte start schijnt zaterdagmiddag de zon flink en wordt het 25 tot 28 graden. Zondag komt het tot buien, maar er zijn ook droge perioden met zon. Het is minder warm met 21 tot 24 graden. Na het weekend daalt de temperatuur verder en wordt het behoorlijk wisselvallig.

 

Zaterdag op en top nazomerweer:

Na een bewolkte en mogelijk ook mistige start krijgt de zon in de loop van de dag steeds meer ruimte. De temperatuur stijgt 's middags bij flinke zonnige perioden naar 25 tot 28 graden. Ter vergelijking: maxima rond 20 graden zijn gebruikelijk voor begin september. Waaien doet het nauwelijks uit het oosten: 2 of 3 Bft.

's Avonds blijft het nog lang warm. Tot zonsondergang, circa 20:15 uur, is het op veel plaatsen nog 20 tot 23 graden. In het zuiden neemt de bewolking geleidelijk wel toe en later in de avond stijgt hier de kans op een (stevige) regen- of onweersbui. Waarschijnlijk komt het pas aan het eind van de avond en tijdens de nachtelijke uren tot buien, waardoor het prima weer is voor een barbecue. Wel kunnen de buien die uiteindelijk gaan vallen stevig uitpakken met kans op onweer, hagel en veel regen in een korte tijd. Tijdens de nacht naar zondag is het 16 tot 19 graden.

Zondag: ander weer:

De dag begint overwegend bewolkt en verspreid over het land vallen buien. Lokaal kan hierbij wat onweer voorkomen. De meeste buien lijken weggelegd te zijn voor de ochtend. In de middag en avond overheersen de droge momenten en schijnt af en toe de zon. De maxima komen met 21 tot 24 graden een stuk lager uit dan op zaterdag. Desondanks is het nog steeds warm voor de tijd van het jaar.

Scherpe daling van temperatuur:

Na het weekend waait de wind uit het westen tot noordwesten. Koelere lucht wordt naar ons land geblazen en dat gaan we na de zomerse dagen merken. Maandag wordt het nog 21 graden, daarna daalt het kwik verder naar waarden onder normaal. Daarnaast komt geregeld tot buien of regen.

Foto: RTV Zaanstreek 


3-9-2024

Nazomer keert terug na kletsnatte woensdag.

Woensdag valt regionaal veel regen. Vooral in het oosten en noorden van het land kan het langdurig regenen en zijn neerslagsommen van 20 mm mogelijk. Vanaf donderdag stroomt met een oostenwind weer warme lucht over ons land. Tot en met het komende weekend staan dagelijks maxima tussen 25 en 28 graden op het menu.

 

Woensdagochtend start bewolkt en vooral in de noordelijke helft van het land komen buien voor. Een meer aaneengesloten regengebied trekt vanaf België over Zuidoost-Nederland noordwaarts. Vooral in het noorden en in het zuidoosten kan de ochtendspits dus behoorlijk nat verlopen.

Het regengebied activeert in de loop van de ochtend boven Oost- en Noordoost-Nederland. In de middag is het in de zuidwestelijke helft van het land op een enkele bui na droog en vooral in het zuidwesten zijn er ook zonnige momenten. Met zon stijgt het kwik naar 21 graden, in de regen is het een graad of 18. In het oosten en noordoosten kan het nog de hele middag regenen. Langs de grens met Duitsland is ook nog kans op een onweersbui, al is het waarschijnlijker dat deze buien boven Duitsland blijven. Neerslagsommen in Oost- en Noord-Nederland komen regionaal uit tussen 10 en 20 mm. Mocht het toch binnen onze landsgrenzen woensdagmiddag tot een fikse onweersbui komen dan is nog meer mogelijk.

Ook woensdagavond en tijdens de nacht naar donderdag is in het oosten en noorden nog kans op regen, maar dit lijkt niet heel veel te zijn. Verder verloopt deze nacht nevelig met regionaal mist en temperaturen rond een graad of 16.

Zomerse warmte keert voor een aantal dagen terug

Donderdag start nog met vrij veel wolken en een enkele bui, maar vanuit het noordoosten breekt de zon door. De matige noordoosten- tot oostenwind brengt de warme lucht vanuit Duitsland terug, waardoor de temperatuur in de middag flink oploopt.

In het zuiden, midden en westen van het land wordt het uiteindelijk 23 tot 26 graden. In de Achterhoek, Overijssel, Drenthe, Groningen en het oosten van Friesland stijgt het kwik naar 26 tot lokaal 28 graden. Deze maxima worden overigens pas helemaal aan het einde van de middag gehaald.

Vrijdag en zaterdag lijken twee droge en behoorlijk zonnige dagen te worden. Al is zaterdag in Zuid-Nederland een lokale onweersbui niet helemaal uitgesloten. Met een matige oostenwind wordt het op grote schaal 25 tot 28 graden. Op de Waddeneilanden en in de noordelijke helft van Noord-Holland is het iets koeler door wind vanaf het water. In deze gebieden wordt het 22 tot 25 graden.

Ook zondag kan het nog zomers warm worden met maxima rond 25 graden. Tijdens deze tweede weekenddag stijgt wel de kans op (onweers)buien en waarschijnlijk wordt het de dagen daarna minder warm.

Foto: RTV Zaanstreek 


1-9-2024

Weekverwachting: warme start van september.

De eerste week van september begint warm, maar ook met kans op onweer. De dagen daarna blijft het licht wisselvallig weer met soms een bui en over het algemeen vrij hoge temperaturen.

 

September is zeer warm van start gegaan: zondagmiddag is het lokaal wel 31 graden. Ook de avond verloopt nog lange tijd vrij zonnig en aangenaam warm, gevolgd door een zwoele nacht. 

Maandagmiddag kans op onweer

Waar de wind zondag uit een oostelijke richting kwam, draait deze maandag overdag naar zuid en zuidwest. Daarmee wordt de lucht iets minder warm, maar bovenal een stuk vochtiger. En dat gaan we merken. Bij een middagtemperatuur van 24 graden aan zee tot maximaal 29 graden langs de oostgrens is het iets minder warm dan zondag, maar het voelt juist veel onaangenamer aan. Het zal namelijk erg broeierig zijn.

Daarbij zijn er eerst zonnige perioden. Vanaf het middaguur komen steeds meer stapelwolken tot ontwikkeling, vooral in het binnenland. Die wolken gaan later in de middag uitgroeien tot een paar stevige buien met kans op onweer en lokaal veel neerslag. Zeer plaatselijk valt meer dan 20 millimeter neerslag en wanneer die hoeveelheid binnen korte tijd naar beneden komt, kan dit wellicht eventjes wateroverlast opleveren.

Maandagavond trekken de meeste en zwaarste buien geleidelijk naar het noorden van ons land. Waar de meest felle buien uiteindelijk exact terecht komen zal tot het laatste moment onduidelijk blijven, zoals meestal in dit soort situaties. Hou echter rekening met lokaal stevig onweer als je buitenactiviteiten onderneemt.

Dinsdag en woensdag koeler

Dinsdag en woensdag bevinden we ons in een veel koelere luchtsoort met temperaturen tussen 19 en 22 graden. Toch blijft de warmte heel dichtbij ons aanwezig en wellicht dat het noordoosten of oosten nipt in deze luchtsoort terecht komt. In dat geval stijgen de maxima daar tot rond 25 graden.

Qua weerbeeld zien we op beide dagen vrij veel bewolking en valt verspreid een enkele bui of wat regen, landinwaarts mogelijk een keer met onweer. De grote hoeveelheden neerslag vallen hoogstwaarschijnlijk buiten onze landsgrenzen. Woensdag overdag schijnt zeker in het zuidwesten de zon ook vaker. Verder waait het vooral woensdagnacht en -ochtend eventjes stevig met langs de zuidwestkust een (vrij) krachtige zuidwester.

Later weer stijgende temperatuur?

Vanaf donderdag zien we tot en met het komend weekend licht wisselvallig zomerweer. Vooral over de zuidelijke helft valt soms een regen- of onweersbui, verder krijgt de zon flink wat ruimte en blijft het veelal droog. Met een naar zuidoost tot oost draaiende wind komt de aanvoer van warme lucht opnieuw op gang.

Komend weekend zijn landinwaarts zodoende maxima tot ruim 25 graden mogelijk, maar dat is wel afhankelijk van een paar buiengebieden die boven Frankrijk en Engeland 'rondtollen'. We weten natuurlijk op deze termijn nog niet precies waar de buien exact uitkomen. Wanneer wolken en buien wat dichterbij ons land uitkomen, dan blijft de temperatuur uiteraard een paar graden lager.

Foto: RTV Zaanstreek 


30-8-2024

Weekendweer: warm zomerweer met zon, ook kans op buien.

Het wordt een warm weekend. Zaterdagochtend schijnt vooral 's middags de zon na een ochtend met bewolking en buien. Het wordt 24 tot 27 graden. Zondag is een broeierige dag met 25 tot 30 graden en een hoge luchtvochtigheid. Vooral tijdens de avond en nacht naar maandag kunnen (stevige) buien voorkomen.

Voor het weekend is het tijdelijk wat minder warm. Desondanks wordt het op veel plaatsen wel een prima dag om eropuit te trekken. De maxima liggen tussen 21 en 24 graden. 's Avonds en tijdens de nacht naar zaterdag stijgt de kans op buien, mogelijk brengen deze buien veel regen.

Eerst wat buien, later overal meer zon

Zaterdagochtend is het op veel plaatsen bewolkt en komen enkele buien voor. Het gebied met buien trekt geleidelijk noordwaarts, maar zwakt hierbij ook af.

's Middags wordt de bewolking dunner en komt de zon er steeds vaker bij. Naast zonneschijn zijn er nog wel wat wolkensluiers aanwezig. Bij een matige noorden tot noordoostenwind wordt het 21 graden in het noorden en 24 tot 27 graden in het midden, zuiden en oosten. Het noorden van het land kan waarschijnlijk de hele dag rekenen op een vrij zonnig weertype.

Lokaal weer tropische temperaturen

Zondag wordt het een stuk warmer. Het wordt 25 tot 30 graden. Naast de hoge maxima is het behoorlijk vochtig, waardoor het klam kan aanvoelen. De zon schijnt flink en er komen velden met sluierwolken voor. Er liggen wel buien op de loer. De grootste kans op buien is voor de avonduren en tijdens de nacht naar maandag. Dit kunnen overigens actieve buien zijn met onweer en veel regen in korte tijd. Mocht er eerder op de dag een bui ontstaan dan komen de temperaturen iets lager uit.

Na het weekend wordt de verwachting van temperatuur wat onzeker. Overdag zijn temperaturen van gemiddeld 25 graden goed mogelijk. Naast zon komt het ook geregeld tot (onweers)buien.

Foto: RTV Zaanstreek 


28-8-2024

Zomervakantie eindigt met fraai zomerweer.

De zomervakantie eindigt met fraai zomerweer. Komende dagen daalt de temperatuur wat en kan het soms tot een lokale bui of regionaal tot regen komen. Maar zonnig en droog weer houdt komende tijd de overhand. En daarbij ligt de temperatuur vanaf vrijdag tussen 20 en 26 graden. Volgende week verandert er weinig.

 

Wie deze week nog vakantie heeft kan nog genieten van volop zomerweer. Aan zee is het ook heerlijk strandweer met zomerse temperaturen van 25 graden of meer. Meer over het weer van vandaag is te lezen in ons uitgebreide weerbericht voor Nederland .

Geleidelijk minder warm

Donderdag en vrijdag voert een westenwind minder warme lucht aan. Op donderdag levert dit grote temperatuurverschillen op: 22 graden aan zee tot 28 graden in het oosten. Vrijdag is het 20-24 graden. Normaal is het eind augustus 20-22 graden. Daarmee ligt de temperatuur vrijdag dus op een vrij normaal niveau voor deze tijd van het jaar.

Er zijn donderdag nog steeds flinke zonnige perioden, maar er komt ook bewolking voor en donderdag is plaatselijk een bui mogelijk. De kans daarop is in het oosten van het land het grootst. Vrijdag neemt de bewolking toe en stijgt vooral in het zuidoosten de kans op regen. In het noorden waar de kinderen nog vakantie hebben blijft het droog. In de avond en nacht naar zaterdag komt het mogelijk op grotere schaal tot wat regen.

Geregeld zon

Het slotweekend van de zomervakanties ziet er vervolgens weer goed uit voor buitenactiviteiten. De zon schijnt geregeld, afgewisseld door wat wolken. Vooral zaterdagochtend is een lokale bui mogelijk en later op zondag stijgt vanuit het zuiden eveneens de kans op een plaatselijke bui. De overgang van de meteorologische zomer naar de meteorologische herfst verloopt dus met rustig weer.

Zaterdag wordt het 20 graden aan zee tot 23 in het zuidoosten van het land. Zondag wordt het 21 graden in het noordwesten tot 25 in het zuidoosten. Er staat dit weekend een meest matige noordoostenwind.

Ook na het weekend veel zon

De zon blijft ook na het weekend vaak te zien. Dus na schooltijd kan er lekker buiten worden gespeeld door de kinderen. En in de avond is het over het algemeen ook prima weer om buiten te sporten. Helemaal droog blijft het niet, want plaatselijk komt het soms tot een stevige bui. De buienkans bedraagt dagelijks zo'n 40 procent. De temperatuur komt volgende week uit tussen 20 en 26 graden. Normaal gesproken is het begin september 19-21 graden. Daar zitten we nu dus vaak iets boven, maar echt zweten wordt het niet in de klaslokalen.

Foto: RTV Zaanstreek 


26-8-2024

Meteorologische herfst start met nazomerweer.

De meteorologische herfst begint dit weekend, maar met echt herfstweer hoeven we nog geen rekening te houden. In tegendeel: de overgang van de zomer naar de herfst verloopt geruisloos. Er is veel ruimte voor de zon en de temperatuur ligt dit weekend met 20-24 graden boven de normale waarden. Volgende week blijft het vrij warm met veel zonnige perioden.

 

Deze week is het ook al heel rustig zomerweer met veel ruimte voor de zon. Daarbij is het vandaag niet al te warm met maxima rond 21 graden, maar dinsdag tot en met donderdag wordt het flink warmer. Woensdag wordt de warmste dag en is lokaal zelfs 30 graden mogelijk. Daarna wordt het weer minder warm met 22-27 graden op donderdag en 20-23 graden op vrijdag. Ook is er donderdag kans op een bui en vrijdag valt mogelijk in het zuidoosten wat regen.

Zonnige seizoenswissel

Voor meteorologen begint de herfst altijd al op 1 september, terwijl het astronomisch gezien dit jaar nog tot 22 september om 14:44 uur duurt voor de herfst begint. Waarom dit verschil er is staat in dit artikel . Ook al begint dit weekend de meteorologische herfst, het weer verandert niet. Zaterdag, op de laatste dag van de zomer, is er veel ruimte voor de zon en dat geldt ook voor zondag de eerste dag van de herfst. Daarbij is het zaterdag 20 graden aan zee tot 23 in het zuidoosten van het land. Zondag wordt het waarschijnlijk een graadje warmer. Daarmee is het warmer dan de 19-21 graden die begin september gebruikelijk is .

Nazomerweer in eerste week september

Na een mooie eerste septemberdag komende zondag lijkt het aangename nazomerweer nog aan te houden in de nieuwe werkweek. Mogelijk moet de zon wel wat meer wolken en enkele bui naast zich dulden, maar over het algemeen blijft het heel fraai weer voor de eerste helft van september. De temperatuurverwachting is nog wel onzeker, maar het meest waarschijnlijk zijn temperaturen van 20-25 graden en daarmee blijft het vrij warm.

In onze herfstverwachting is te lezen dat het vanaf midden september waarschijnlijk wisselvalliger wordt.

In 2023 hoogzomer in september

Vorig jaar was het op 1 september niet zo warm met maxima van net 20 graden, maar daarna begon een uitzonderlijke warme periode in heel het land. De Bilt noteerde een recordreek van acht zomerse dagen op rij en het kwam tot een recordlange regionale hittegolf.

Ook in 2020, 2021 en 2022 kwam het nog tot zomerse dagen in de eerste helft van september. In 2020 werd op 15 september zelfs een recordhoge septembertemperatuur van 35,1 graden gemeten in Gilze-Rijen (Noord-Brabant). In 2019 bleef zomerse warmte in de eerste helft van de maand uit, maar we kunnen stellen dat zomerweer tegenwoordig toch echt nog bij de eerste helft van september hoort.

Foto: RTV Zaanstreek 


25-8-2024

Weekverwachting: zomerse warmte komt weer snel terug.

Forse buien hebben zaterdagavond de warmte verdreven, maar dat is niet voor lang. Het wordt deze week weer snel zomers warm. Het is daarbij zonnig weer en het blijft grotendeels droog. Maandag is het nog wel wat wisselvalliger.

 

De zomer blijft in de buurt, hoewel het maandag nog wat aan de wisselvallige kant is. Vooral in het noorden, midden en westen kan nog wel een bui vallen. In het zuidoosten en oosten van het land blijft het droog en kan de zon al beter doorbreken. De temperatuur ligt bij een matige zuidwestenwind rond 21 graden en dat is een prima temperatuur voor deze tijd van het jaar.

Dinsdag weer zomers warm

Dinsdag gaat de wind uit het zuidoosten waaien en dat betekent dat de temperatuur direct omhoog gaat. De zon schijnt volop en in de middag wordt het 24 graden op de Wadden en 26 of 27 graden in het binnenland. Woensdag kan de temperatuur nog wat verder stijgen. Opnieuw is er volop zon en de maxima komen tussen 25 en 29 graden uit. Het is zelfs niet uitgesloten dat op een enkele plek in het zuidoosten de tropische waarde van 30 graden wordt behaald.

Foto: RTV Zaanstreek 


25-8-2024

Herfstverwachting: zachte en natte herfst.

Deze herfst wordt waarschijnlijk zachter en natter dan normaal. Aan het begin van de meteorologische herfst wordt nog mooi nazomerweer verwacht, maar halverwege september lijkt de herfst echt zijn intrede te gaan doen met meer regen en wind. Het blijft daarbij wel zachter dan normaal. Een relatief warme Noordzee resulteert in nog nattere kustgebieden dan gebruikelijk in de herfst.

 

Seizoensmodellen komen zo'n 60% van de tijd uit en daarbij is de verwachting voor één maand vooruit natuurlijk betrouwbaarder dan voor de derde maand. Belangrijk is verder om te beseffen dat seizoensmodellen puur een grove trend voor de maandgemiddelde luchtdruk, temperatuur en neerslag schetsen. Ook in een gemiddeld warme maand kan zomaar een koele week zitten en andersom. Dergelijke details zijn op zijn vroegst aan te geven in onze maandverwachtingen en natuurlijk in ons weerbericht .

Maand- en seizoensverwachtingen voor de herfst (en lente) komen bovendien minder vaker uit dan die voor de zomer en de winter. Dit komt doordat de voorspelbaarheid van de atmosfeer in de overgangsseizoenen, waar kou en warmte elkaar vaak afwisselen, kleiner is. Ook kunnen ex-orkanen in de herfst de verwachting extra onzeker maken. En dit jaar is de kans op ex-orkanen die Europa aandoen groter, doordat het wereldwijde weerfenomeen La Niña geleidelijk haar intrede doet. In een La Niña herfst zijn er op de Atlantische Oceaan vaak meer orkanen actief en dit maakt de weersverwachting voor Nederland extra onzeker.

Dit verwachten de seizoensmodellen

Zoals het er nu naar uitziet begint september met warmer en droger weer dan normaal. Daarbij kan het soms best nog zomers warm worden met maxima van 25 graden of meer. Naarmate september vordert blijft het waarschijnlijk warmer dan normaal, maar daarbij neemt de kans op regen wel toe. De meeste weermodellen laten zuidwestenwinden vanaf halverwege september domineren. Hiermee worden dan regelmatig regenzones vanaf de oceaan aangevoerd. Vooral in de kustgebieden wordt het dan nat en onstuimig en valt nog meer regen dan normaal. Voorlopig tonen de weermodellen ook voor oktober en november zacht en nat herfstweer.

De herfst start volgens de seizoensmodellen dus met fraai (na)zomerweer, maar vanaf halverwege september lijkt echt herfstweer toch de overhand te krijgen. Dat betekent niet dat tussendoor geen lekkere nazomerdagen meer kunnen voorkomen, maar langdurig nazomerweer zit er niet meer in. Met bovennormale temperaturen betekent dit niet dat het in de tweede helft van de herfst nog echt warm is buiten, want de normaal daalt dan snel.

Foto: RTV Zaanstreek 


Eind van de middag en vanavond stevige regen- en onweersbuien

 

stevige regen- en onweersbuien trekken eind van de middag en vanavond van west naar oost over ons land. Vooral zware windstoten van 75-100 km/uur kunnen schade veroorzaken, maar er moet ook rekening gehouden worden met onweer, hagel en lokaal veel regen in korte tijd. Mensen doen er goed aan als de buien naderen tijdig een schuilplaats op te zoeken.

 

Het is flink opgewarmd en op veel plaatsen broeierig warm met in het binnenland vanmiddag op grote schaal zomerse temperaturen van 25 tot lokaal zelfs 30 graden. In het westen en noorden komt veel bewolking voor en is het met 20-25 graden minder warm en op de Wadden is het slechts 18 graden. Komende uren neemt de bewolking vanuit het westen en zuidwesten verder toe en eind van de middag en vanavond volgen stevige regen- en onweersbuien.

Vooral in de oostelijke helft van het land is er kans op onweer, maar vrijwel het hele land moet rekening houden met de kans op zware windstoten van 75-100 km/uur tijdens buien. Ook kan het even flink plenzen. Wie buiten is doet er goed aan de berichtgeving en waarschuwingen extra in de gaten te houden en op tijd een schuilplaats op te zoeken als de buien naderen. Het is raadzaam om vanmiddag niet meer het water op te gaan en spullen die weg kunnen waaien op te ruimen of vast te zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een party-tent waar de wind onder kan slaan.

Zware buien halverwege de avond voorbij

De zware buien verlaten halverwege de avond via het oosten het land. Daarna volgen nog wat minder zware buien. Komende nacht is het op de meeste plaatsen droog en trekken vanuit het westen brede opklaringen ons land binnen. De buien hebben de warme lucht dan duidelijk verdwenen. De minima komen uit tussen 12 en 14 graden en zondag overdag wordt het niet veel warmer dan een graad of 20 op de meeste plaatsen. Wel is het dan aangenaam weer voor buitenactiviteiten. Het is op de meeste plaatsen droog met flinke zonnige perioden en vooral in het binnenland ook stapelwolken.

Foto RTV Zaanstreek 


24-8-2024

Warm slot van augustus op komst.

We sluiten augustus af met een aantal zeer warme dagen. Na het weekend doet de temperatuur er stapsgewijs een schepje bovenop en halverwege de week wordt het op uitgebreide schaal zomers warm. Woensdag en donderdag wordt het in het binnenland zeer lokaal misschien zelfs 30 graden. Dit gaat veelal gepaard met veel zon en dus op en top zomerweer.

 

Dit weekend zijn de verschillen erg groot in ons land. Zaterdag hebben we tijdelijk te maken met zeer hoge temperaturen, gevolgd door onweersbuien die potentieel echt stevig uit kunnen pakken. Zondag verloopt daarentegen overal droog en ronduit zonnig, maar wordt het niet veel warmer dan een graad of 20.

Aangenaam zomerweer op komst

De nieuwe week gaat vervolgens van start met aangenaam buitenweer. Maandag is lokaal nog wel een enkele bui mogelijk, maar de droge momenten overheersen en ook de zon breekt geregeld door. Met maxima van 20 tot 23 graden is het nog niet heel warm, maar wel vrij gebruikelijk voor de tijd van het jaar.

Zomers tot lokaal tropisch warm

Vanaf dinsdag waait de wind uit oostelijke richtingen, waardoor warme en droge lucht naar ons land wordt aangevoerd. Dinsdag wordt het op veel plaatsen in het binnenland al zomers warm en in het zuidoosten kan het 27 graden worden. Woensdag en donderdag lijken de warmste dagen van de week te worden met in bijna heel het land zomerse temperaturen van ruim boven de 25 graden. In het oosten en zuidoosten kunnen de thermometers lokaal zelfs een keer 30 graden aanwijzen.

De hoge temperaturen gaan veelal gepaard met strakblauwe luchten en weinig wind. Het voelt dan echt op en top zomers aan en het is dan ook heerlijk weer om bijvoorbeeld verkoeling te zoeken bij een meertje bij jou in de buurt.

Hoelang houdt het aan?

Na donderdag is de temperatuurverwachting erg onzeker. De kans is groot dat de temperatuur flink inlevert en we te maken krijgen met een licht wisselvallig weerbeeld met een mix van zon, wolken en af en toe buien. Er is echter ook nog een kans dat het warme weer zich de rest van de week voortzet. Dan zouden misschien zelfs regionale hittegolven in zicht komen, alhoewel dit nog veel te ver weg en dus te onzeker is.

Foto: RTV Zaanstreek 


23-8-2024

Weekendweer: zaterdag warm en stevige buien, zondag minder warm met zon.

De verschillen zijn dit weekend groot. Zaterdag begint nog droog met vooral in de oostelijke helft flink wat zon. Van noordwest naar zuidoost wordt het 21 tot lokaal 30 graden. Later in de middag stevige buien, lokaal met onweer. Zondag verloopt overal droog en ronduit zonnig, maar valt de temperatuur met 19 tot 22 graden een stuk lager uit.

 

Vandaag is het onstuimig met veel wind. In de kustgebieden zijn zware windstoten mogelijk van circa 85 km/uur mogelijk. Daarnaast trekt een regenzone vanuit het noordwesten zuidoostwaarts. 's Middags klaart het in het noordwesten op en neemt de wind in kracht af. Het wordt 18 tot 23 graden.

Zaterdag: zuidoosten warm, later stevige buien

Zaterdagochtend is in het westen en noorden bewolking aanwezig en hieruit kan soms wat regen vallen. In het binnenland is het droog, schijnt geregeld de zon en loopt de temperatuur al snel op. Aan het eind van de middag is het in het zuidoosten al opgewarmd naar circa 25 graden.

Zaterdagmiddag neemt vanuit het westen de bewolking toe en de kans op buien stijgt. In het oosten is het nog lange tijd vrij zonnig. De verschillen in temperatuur zijn groot: in het uiterste noordwesten is het 20 graden en in het zuidoosten zijn maxima rond 30 graden niet uitgesloten. De zuidenwind is matig tot vrij krachtig. Tijdens de tweede middaghelft trekt een aantal (stevige) buien vanuit het westen richting het oosten.

Zaterdagavond: (stevige) buien

Verspreid over het land komen buien voor. Dit kunnen stevige buien zijn met veel regen in korte tijd, hagel en windvlagen. Later in de avond trekken de meest stevige buien naar het oosten weg. Tijdens de nacht naar zondag klaart het op en valt lokaal nog een enkele bui. Het koelt af naar gemiddeld 14 graden.

Zomerweer in aantocht

Zondag krijgen we te maken met een heel ander weertype. De dag verloopt overal droog en de zon schijnt geregeld. Een meest matige westenwind voert wel aanmerkelijk koelere lucht richting het land. Het wordt 19 graden in het noordwesten tot lokaal 22 graden in het zuidoosten van ons land. Toch is het alsnog heerlijk weer om er lekker op uit te trekken als het zonnetje schijnt. Zeker om iets actiefs te ondernemen zoals een rondje hardlopen of fietsen. Ook is het heerlijk weer voor alle toeschouwers bij de GP van Zandvoort.

Zondag is bovendien slechts een voorproefje op wat ons in de nieuw week te wachten staat. Dan kunnen we ons namelijk op gaan maken voor een week met zomerse taferelen. De zon schijnt dagelijks volop en ook de temperatuur loopt flink op. Halverwege de week wordt het op uitgebreide schaal zomers tot lokaal misschien zelfs tropisch warm!

📸 RTV Zaanstreek 


21-8-2024

Zomervakantie weerbericht: naast zon soms regen, volgende week zomers.

Vakantiegangers in eigen land kunnen de komende tijd rekenen op wisselend zomerweer met wolken, zon en soms buien. Dagelijks is het 20 tot 25 graden. Het vooruitzicht naar volgende week ziet er behoorlijk zomers uit met oplopende temperaturen en veel zon.

De komende dagen is het wisselvallig zomerweer. De zon schijnt soms, maar af en toe komen ook buien voor. Vrijdag en zaterdag is in heel het land kans op buien. Bovendien kan het ook stevig gaan waaien op deze dagen(windkracht 4 tot 7), vooral aan de kust. De temperaturen liggen dagelijks tussen 20 en 23 graden.

Dit weekend staat de GP van Zandvoort op het programma. Zaterdag, tijdens de kwalificatie, komt het tot buien. Zondag is het daarentegen wel droog en zonnig bij maxima rond 20 graden. De temperatuurverwachting op zaterdag is momenteel nog onzeker.

Oplopende temperaturen en flink zonnig:

Voor de zonliefhebbers is er volgende week goed nieuws, want er zijn grote kansen op een periode met zonnig weer. Daarnaast loopt de temperatuur in de loop van volgende week op van zo'n 21 graden op maandag tot mogelijk zomerse waarden later in de week. De temperatuurverwachting gaat momenteel nog wel gepaard met onzekerheid.

Regio noord heeft volgende week nog vakantie en kan dus genieten van zomerse taferelen in eigen land. De maand september nadert en dit betekent dat de meteorologische herfst alweer in zicht komt. De dagen worden ook merkbaar korter, maar de zon kan deze tijd van het jaar nog steeds behoorlijk krachtig zijn met 's middags UV-index 4 tot 5. Insmeren is dus nog zeker aan te raden.

Foto: RTV Zaanstreek


18-8-2024

Weekverwachting: vaak droog en aangenaam weer.

Komende week staat in het teken van rustig en vaak droog zomerweer! Alle details lees je hieronder in deze weekverwachting.

Maandag regionaal zomers

Op de eerste dag van de nieuwe week schijnt de zon opnieuw veelvuldig. Landinwaarts ontstaan ook wel wat stapelwolken, maar tot buien komt het nergens. De wind draait naar een zuidelijke richting en daarmee wordt wat warmere lucht aangevoerd dan tijdens het voorbije weekend. De middagtemperatuur stijgt naar 21-22 graden op de meeste stranden tot een zomerse 25 graden in het binnenland. Zeker omdat het weinig waait, voelt het in de zon behoorlijk warm en enigszins broeierig aan.

Dinsdag enkele fikse buien

Ook dinsdag is het nog warm en vooral in het binnenland gevoelsmatig een beetje broeierig. In de loop van de dag neemt de kans op buien vanuit het westen toe, die lokaal gepaard kunnen gaan met onweer en veel neerslag binnen korte tijd. Waarschijnlijk passeren de meeste buien aan het einde van de middag en tijdens de avond.

Ook de nacht naar woensdag staat in een deel van Nederland nog in het teken van enkele buien. Toch wordt de activiteit steeds minder en tegen woensdagochtend is het droog geworden. Overdag hebben we dan opnieuw te maken met rustig zomerweer: geregeld schijnt de zon en daarbij warmt het op naar 21 tot 23 graden. Alleen in een smalle kuststrook blijft het frisser en dat heeft te maken met een matige tot vrij krachtige westenwind. Op veel stranden zal het woensdagmiddag amper 20 graden zijn.

Donderdag staat er weer een droge zomerdag op de planning en bovendien warmt het verder op dan woensdag. In het zuiden is plaatselijk 25-26 graden mogelijk. Wel worden de nachten onder invloed van een heel rustige atmosfeer wel frisser. Een minimumtemperatuur van lokaal iets onder 10 graden is prima mogelijk. Daarbij zijn dan ook enkele mistbanken mogelijk.

Daarna langzaam wisselvalliger

Vanaf vrijdag wordt de lucht wat vochtiger en kan zich overdag weer een enkele bui vormen. Vooral tijdens de nacht naar zaterdag of zaterdagochtend trekt mogelijk een groter gebied met neerslag over ons land, maar dit is nog wel een beetje onzeker. Achter die zone draait de wind naar west tot noordwest en stroomt weer frissere lucht over onze omgeving uit: de temperatuur ligt zaterdag en zondag waarschijnlijk rond 19-20 graden. Daarmee schommelen we komende week een beetje op en neer wat weerbeeld en temperatuur betreft, maar op dinsdagmiddag na ziet het er al met al helemaal niet verkeerd uit!

Foto: RTV Zaanstreek 


17-8-2024

Maandverwachting: normaal zomerweer.

Zoals het er nu naar uitziet krijgen we in de tweede helft van augustus normaal zomerweer. De maxima komen uit op 20-25 graden, met veel ruimte voor de zon en soms ook enkele buien. Er is wel onzekerheid in de verwachting door ex-orkaan Ernesto. Begin september staan de signalen op wat warmer en droger weer dan normaal, maar ook dan maken ex-tropische stormen en ex-orkanen de verwachting onzeker.

 

Over het algemeen kunnen we dus uitgaan van normaal zomerweer in de slotweken van de meteorologische zomer. Het wordt 's middags op de meeste dagen 20-25 graden en de zon krijgt flink de ruimte. Stapelwolken en enkele buien horen ook bij het normale zomerweer. In de tweede helft van de komende week wordt de verwachting onzeker. Ex-orkaan Ernesto , die afgelopen week, de Nederlandse eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten aandeed, steekt de Atlantische Oceaan over.

De koers van deze ex-orkaan is onzeker en dat maakt dat de verwachting nog anders uit kan pakken. In de meeste weermodellen trekken de restanten van Ernesto in de tweede helft van de week over de Britse Eilanden en blijft het bij ons fraai zomerweer. Tijdelijk zou dan zelfs een warme zuidelijke wind op kunnen steken, waardoor de temperatuur een paar dagen hoger oploopt naar 25-30 graden. Maar ook een scenario van een paar koele, natte en onstuimige dagen is nog mogelijk, indien de restanten van Ernesto dichter langs ons land trekken. Dit maakt ook de verwachting voor het F1 GP Weekend in Zandvoort onzeker.

Nog veel zomerweer in september?

Op 1 september start de meteorologische herfst , maar vaak is het begin september nog prima zomerweer. Ook dit jaar is er een goede kans op mooie (na)zomerdagen, want de signalen voor begin september neigen naar een wat droger en warmer weerbeeld dan gebruikelijk. Normaal ligt de temperatuur rond een graad of 20, maar nu kan het best nog een keer zomers warm worden in het binnenland met maxima van 25 graden of meer.

Ook voor begin september geldt wel dat ex-tropische stormen of ex- orkanen de weersverwachting soms flink op de schop kunnen gooien. Daarom is de onzekerheid in deze maandverwachting veel groter dan normaal.

Foto: RTV Zaanstreek 


16-8-2024

Weekendweer: vrij zonnig, landinwaarts een bui.

Het weekend begint wisselvallig met op zaterdag vrij veel bewolking en enkele buien. In de loop van de dag wordt het vanuit het westen droger. Alleen in het zuidoosten blijft het tot ver in de middag mogelijk buiig. Het wordt zaterdag 22 tot lokaal 25 graden. Zondag volgt een droge en aangename zomerdag met flink wat zon. De maxima komen dan uit tussen 20 en 24 graden.

 

Vandaag hebben we tijdelijk te maken met flink wat bewolking en gedurende deze vrijdag regent het van tijd tot tijd op meerdere plekken. In de loop van de middag wordt het in het uiterste noordwesten droger. Daarbij stijgt de temperatuur naar 21 tot 25 graden.

Weersverbetering volgt

Na een grijze en regenachtige vrijdag volgt in het weekend een weersverbetering. Toch moeten we daar wel nog eventjes op wachten. Zaterdag begint nog vrij bewolkt en in het oosten en zuidoosten komt het eerst nog tot buien. In de kustgebieden is het een stuk vaker droog en in loop van de middag ziet het er overal een stuk beter uit. De meeste buien verlaten het land dan via het oosten. Alleen het uiterste zuidoosten heeft mogelijk tot en laat in de middag te maken met bewolking en (lichte) buien. In Limburg zit je zaterdag dus een stuk minder aangenaam dan in de kustgebieden. Ook op Lowlands, in Biddinghuizen, ziet het er vooral in de avond gunstig uit. Festivalgangers kunnen dan met een zonnetje erbij genieten van de optredens.

Zondag staat een aangename zomerdag op het programma. De dag begint mogelijk met wat mist of nevel, maar zodra de zon opkomt zal dit overal snel verdwijnen. Een groot gedeelte van de dag verloopt vervolgens ronduit zonnig en daarmee is het heerlijk weer om erop uit te trekken. Alleen in het oosten en zuidoosten is een lokale bui niet geheel uitgesloten. Op beide weekenddagen staat er een zwakke tot matige wind uit het westen tot noordwesten.

Temperaturen rond de normaal

De temperaturen komen dit weekend rond de normaal te liggen voor de tijd van het jaar. We gaan inmiddels richting eind augustus en dat betekent dat we gemiddeld gezien de warmste periode van het jaar achter de rug hebben. De tweede helft van augustus komt de temperatuur normaal gesproken uit rond 22 graden.

Zaterdag zitten we daar nog net boven met 22 graden in de kustgebieden tot 24 elders in het land. Tijdens zonnige momenten kan het kwik een zomerse 25 graden bereiken. Zondag komen de maxima uit tussen 20 graden in het noordwesten tot 24 graden in het binnenland. In combinatie met flink wat zon en weinig wind is het vooral zondag vaak heerlijk buitenweer.

Na het weekend veel zon en aangename temperaturen

Volgende week is het een aantal dagen prima zomerweer in Nederland. Maandag en grote delen van dinsdag is het droog met flink wat zon en stapelwolken. Dinsdagavond en woensdag is kans op een bui. De temperatuur loopt op van 23 graden op maandag naar 25 graden op dinsdag. Woensdag is het tijdelijk minder warm.

Foto: RTV Zaanstreek 

 


15-8-2024

Vakantieweer Europa: minder warm in het noorden, stabiel zomerweer in het zuiden.

Komende dagen loopt de temperatuur in Noordwest-Europa langzaam wat terug. Vooral het weekend is een stuk minder warm met maxima rond 24 graden en in de nieuwe week is het zo'n 27 graden. In Centraal-Europa is het weekend ook relatief koel. Ook de wisselvalligheid neemt hier toe. Van tijd tot tijd passeren felle buien. Sommige buien bereiken ook delen van Zuid-Europa. Elders in het zuiden is het stabiel zomerweer met veel zon en ruim 30 graden.

 

Tropische hitte verlaat Noordwest-Europa

Voorlopig staan tropische temperaturen in Noordwest-Europa niet op de planning. Komende dagen zorgt een westelijke stroming voor verkoeling, waardoor de temperatuur enkele graden lager uitvalt. Dit weekend liggen de maxima tussen 24 en 26 graden in bijvoorbeeld Berlijn of Parijs. Hierbij komen ook buien voor, die soms fel uitpakken. In de nieuwe week is het met zo'n 27 graden iets warmer. Ook is het vaker droog en schijnt ook regelmatig de zon.

Onrustig in de Alpen en Centraal-Europa

In Centraal-Europa is het al lange tijd heet. Maxima liggen in Wenen en Praag ruim boven 30 graden, maar vanaf vrijdag levert ook hier de temperatuur geleidelijk in. Aanvankelijk is het op veel plaatsen nog vrij warm met bijvoorbeeld 28 graden in Praag en 25 graden in Zürich. Vanaf zondag zet de temperatuurdaling verder door en wordt het in Innsbruck zondag nog maar zo'n 19 graden. Op veel andere plaatsen is het maandag zo'n 22 graden. Hierbij neemt ook de wisselvalligheid toe. Dagelijks passeren stevige buien over de regio, voornamelijk over de Alpen.

De rest van de week loopt de temperatuur geleidelijk weer op, maar zo heet als voorheen wordt het niet. Maxima liggen op de meeste plaatsen tussen 26 en 28 graden en de wisselvalligheid blijft hierbij aanhouden.

Aanhoudende warmte in het zuiden

Zuid-Frankrijk, Italië, de Balkanlanden en de Spaanse Costa's krijgen komende dagen ook te maken met deze onrust. De buien boven Centraal-Europa trekken ook over deze regio's, voornamelijk in het weekend en de eerste helft van de nieuwe week. In de tweede helft is het hier een stuk droger en schijnt de zon ook vaker.

In andere Zuid-Europese landen, zoals Portugal, Spanje en Griekenland, is het heerlijk zomerweer. De zon schijnt de hele dag volop en regen staat voorlopig niet op de agenda. In heel Zuid-Europa is ook de temperatuur komende dagen stabiel. Op grote schaal liggen maxima tussen 30 en 35 graden, alleen in Turkije en op het vaste land van Griekenland valt de temperatuur soms nog enkele graden hoger uit.

Foto: RTV Zaanstreek 


Regio: 13-8-2024

 

Het is broeierig warm en vanaf de namiddag neemt de kans op onweer toe. Vooral in het midden en oosten zijn enkele fikse buien mogelijk met veel regenwater binnen korte tijd, maar sommige dingen zijn nog onzeker. Vooral waar de zwaarste buien zich gaan voordoen. Morgen is de warmte voorlopig verdreven.

 

Broeierig warm

We hebben met zeer warm zomerweer te maken: landinwaarts is het vanmiddag op uitgebreide schaal tropisch warm met maxima tussen 30 en lokaal 33 graden. Geleidelijk ontstaan er stapelwolken en die kunnen vanaf de namiddag uitgroeien tot enkele fikse onweersbuien. De grootste kans hierop maken het midden en oosten, maar er heerst best veel onzekerheid waar de zwaarste buien precies gaan ontstaan. Dit is zeker iets om rekening mee te houden voor mensen die buiten zijn.

Kans op lokale wateroverlast

Het grootste aandachtspunt bij deze buien is het vallen van grote hoeveelheden neerslag binnen korte tijd, zeer lokaal zelfs meer dan 50 millimeter. Dit kan op een enkele plaats aanleiding geven tot wateroverlast. Verder is er veel energie beschikbaar voor de buien en komt het bij de zwaardere exemplaren tot een hoge bliksemfrequentie. Ook hagel behoort tot de mogelijkheden.

Waar de zwaarste buien zich gaan vormen moeten we nog even afwachten. In dit soort situaties wordt het altijd pas op het laatste moment duidelijk waar eventueel onweer ontstaat. Op basis van de huidige weerkaarten is de kans het grootst in het oosten, noordoosten en deels midden van Nederland, maar ook in het westen en noorden is een fikse onweersbui prima mogelijk.

Daarna volgt afkoeling

Ook tijdens de nacht naar woensdag blijft de kans op enkele stevige buien aanwezig. Het wordt richting morgenvroeg niet kouder dan 19 graden; in het oosten en noordoosten ligt de minimumtemperatuur zelfs rond 20 graden. Daarmee staat lokaal weer een zogenaamde 'tropennacht' op de planning.

Woensdagochtend komen de laatste regen- en onweersbuien voor in de oostelijke regio's. 's Middags wordt het vanuit het westen op steeds meer plaatsen droog en breekt de zon vaker door. Bij een matige westenwind stroomt dan veel koelere lucht ons land binnen. Het wordt maximaal 20 tot 24 graden van west naar oost. Voor veel mensen zal het morgen een stuk aangenamer aanvoelen dan vandaag.

📸 RTV Zaanstreek 

 


12-8-2024

Tropische hitte geleidelijk verdreven door (fikse) onweersbuien.

Het is zeer warm deze dagen. Vannacht krijgen we op veel plekken te maken met een plaknacht, waarbij de temperatuur niet onder de 20 graden uitkomt. Dinsdag wordt het drukkend warm en neemt gedurende de dag kans op enkele stevige regen- en onweersbuien toe. Deze buien verdrijven de hitte.

 

Deze maandagmiddag moeten we ons op gaan maken voor een bloedhete dag. In bijna heel het land wordt het tropisch warm en lokaal kan het in het zuiden zelfs 35 graden worden. De hoogste temperatuur worden waarschijnlijk pas aan het einde van de middag of in het begin van de avond verwacht. Vanavond koelt het langzaam af. Rond 21:00 uur kan het zelfs nog tropisch warm zijn op meerdere plekken. Komende nacht daalt de temperatuur uiteindelijk naar 18 tot 23 graden. Dat betekent dat veel plekken in het land te maken krijgen met een tropennacht. In combinatie met een hoge luchtvochtigheid kan het vannacht dus wat plakkerig zijn.

Dinsdag mogelijk fikse regen- en onweersbuien

Ook op dinsdag moeten we nog rekening houden met hoge temperaturen. De aflandige wind raken we wel kwijt, want aan het einde van de nacht naar dinsdag draait de wind al naar het westen. Hierdoor wordt geleidelijk minder warme lucht aangevoerd, waardoor de temperatuurverschillen groot zijn. Zo wordt het op de Waddeneilanden en vlak langs de westkust 23 tot 25 graden, elders in de westelijke kustprovincies 25 tot 28 graden en in het midden van het land wordt het 28 tot 30 graden. De oostelijke helft zit duidelijk nog in de warme lucht met 29 tot lokaal 33 graden. Door de hoge luchtvochtigheid is het, net zoals op maandag, op veel plekken drukkend warm.

De hoge temperaturen gaan ook gepaard met de nodige onstabiliteit, waardoor gedurende de dag de kans op enkele stevige regen- en onweersbuien toeneemt. Toch is het zelfs één dag vantevoren nog uiterst onzeker of deze buien ook daadwerkelijk gaan vallen. Verreweg de meeste buien zijn weggelegd voor Duitsland en in Nederland lijkt het overdag vooralsnog mee te vallen.

De dag begint op de meeste plaatsen droog met eerst nog flink wat ruimte voor de zon. In de middag komt meer bewolking voor en neemt de kans op enkele onweersbuien geleidelijk toe. Vooral landinwaarts kunnen de buien pittig uitpakken met kans op onweer, hagel, windstoten en veel regen in korte tijd. Tijdens intensieve buien is kans op wateroverlast. De buien zijn echter zeer lokaal van karakter. Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag kunnen op meerdere plekken in het land enkele regen- en onweersbuien vallen.

Op woensdag meerdere buien

Ook woensdag moeten we rekening houden met enkele stevige regen- en onweersbuien. Vooral in de ochtenduren lijken de meeste buien te vallen. In de middag lijken de meeste plaatsen het land snel te verlaten en een groot gedeelte van de middag en avond verloopt dan ook droog met nog flink wat ruimte voor de zon. De buien hebben de tropische hitte dan inmiddels verdreven. Het wordt woensdag 23 tot 26 graden.

Foto: RTV Zaanstreek 


11-8-2024

Komende week eerst tropisch en broeierig, later buien en minder warm.

Komende week is het eerst warm en broeierig. Maandag wordt niet alleen de warmste dag van de week, maar ook de warmste dag van het jaar tot nu toe. In het hele land worden temperaturen tussen 30 en 34 graden verwacht. Dinsdag en woensdag trekken stevige onweersbuien over het land. Dinsdag is het eerst nog warm, maar de buien verdrijven geleidelijk de hitte. Woensdag is het nog 24 tot 28 graden en richting het weekend liggen de maxima tussen 20 en 24 graden.

 

Lokaal mogelijk 35 graden

De week start met tropische hitte. Een zwakke tot matige wind uit oostelijke richtingen brengt warme en vochtige lucht richting ons land en daarbij schijnt de zon volop. Hierdoor loopt de temperatuur snel op en kunnen we op grote schaal maxima tussen 30 en 34 graden verwachten. Lokaal kan in het zuiden zelfs even de 35 graden worden aangetikt. Alleen op de Waddeneilanden blijft het iets minder warm: daar liggen de maxima rond een graad of 28. Door de hoge luchtvochtigheid kan het klam en benauwd aanvoelen. Ook in de nacht naar dinsdag is het zwoel, want de minima liggen rond een graad of 20. In stedelijk gebieden is grote kans op een 'tropennacht' . Dit is een nacht waar de temperatuur niet onder 20 graden komt.

Stevige buien onderdrukken warmte

Ook dinsdag is het nog steeds warm en bovendien broeierig. In de loop van de dag neemt de kans op regen- en onweersbuien toe. Waarschijnlijk passeren de meeste buien aan het einde van de middag en in de avond, maar de timing en locatie is nog erg onzeker.

Woensdag staat ook in het teken van buien. Deze trekken gedurende de dag over het land en kunnen vooral in het binnenland fel uitpakken. In de loop van de avond verlaten deze buien richting het oosten het land.

Donderdag blijft het waarschijnlijk droog, maar ook op vrijdag en in het weekend staan enkele buien op het programma. De meeste regen lijkt weggelegd voor vrijdag. In het weekend overheersen de droge perioden.

Tropische hitte van korte duur

De buien van dinsdag en woensdag zorgen ervoor dat de maximumtemperatuur weer iets inlevert. Aanvankelijk is het dinsdag ook nog erg warm en broeierig. Dinsdag kan het voor de buien uit, vooral in het oosten, nog 30 tot 33 graden worden, maar de buien zorgen aan het einde van de dag voor verkoeling. Daarnaast steekt in de loop van de dag een westelijke wind op, waardoor het in de kustplaatsen al eerder minder warm is met 26 tot 28 graden.

Woensdag is het 24 graden in het noordwesten tot 28 graden in het zuiden en ook donderdag zet de temperatuurdaling door. Donderdag en vrijdag wordt het 21 tot 24 graden. In het weekend is het nog een tikkeltje minder warm met 20 tot 22 graden. Toch zijn de temperaturen in de tweede helft van de week vrij normaal voor deze tijd van het jaar. Gemiddeld ligt de maximumtemperatuur tussen 11 en 20 augustus rond 22.5 graden.

Foto: RTV Zaanstreek


10-8-2024

Warmste dag van het jaar op komst.

De komende dagen wordt het zeer warm in ons land. Vanuit het zuiden wordt warme lucht aangevoerd en dagelijks loopt de temperatuur wat verder op. Zondag tot en met dinsdag worden in bijna heel het land zomerse temperaturen verwacht van ruim 25 graden. Maandag is verreweg de warmste dag met 30 tot lokaal 35 graden. Dinsdag wordt de hitte dan weer verdreven door enkele regen- en onweersbuien.

 

De zomer doet weer een poging om zijn intrede te doen en dat gaat ook zeker lukken. Zaterdag hebben we nog te maken met een meest matige wind uit het westen, maar vanaf zondag draait de wind geleidelijk richting oostelijke richtingen en wordt er warmere lucht aangevoerd richting ons land. Zaterdag komt de temperatuur uit rond de normaal met 21 graden in het noordwesten tot 26 graden in het zuidoosten. Zondag komen de maxima uiteindelijk uit tussen 25 en 29 graden. Beide dagen verlopen droog met flink wat ruimte voor de zon.

Snikhete maandag

In het begin van de nieuwe week wordt er nog warmere lucht richting ons land aangevoerd en dit gaan we zeker merken. De hoogste temperatuur tot dusver dit jaar in De Bilt bedraagt 30,2 graden, gemeten op 26 juni, en landelijk gezien behaalden we op 9 juli de hoogste temperatuur van dit jaar met 32,3 graden, gemeten in het Limburgse Ell.

De kans is groot dat beide waarden maandag worden aangescherpt. We verwachten maxima van ruim 30 graden in bijna heel het land. In het midden van het land wordt het 31 of 32 graden en in het zuiden van het land kan het 34 graden worden. Het is zelfs niet geheel uit te sluiten dat het in het uiterste zuidoosten lokaal 35 graden wordt, maar dan moet alles wel net goed vallen. Tot warmterecords komt het niet. Daarvoor zou het in De Bilt warmer dan 33,8 graden moeten worden en landelijk gezien warmer dan 37,2 graden.

Het is daarbij veelal zonovergoten en er staat ook nog eens weinig wind. Met deze hoge temperaturen is een verfrissende duik in een meertje dan zo verkeerd nog niet. Dinsdag valt de temperatuur weer wat lager uit, maar in het oosten en zuidoosten kan het nog tropisch warm worden met 30 of 31 graden. In de loop van de dag volgen enkele regen- en onweersbuien die de warmte verdrijven. De rest van de week krijgen we waarschijnlijk te maken met een aanmerkelijk minder warm en ook wisselvalliger weerbeeld.

Benauwd en grote kans op tropennacht

De hoge temperaturen gaan ook gepaard met een hoge luchtvochtigheid, waardoor het benauwd aan kan voelen . Vooral maandag en dinsdag is dit het geval. Bovendien koelt het maandagavond maar langzaam af in de avond. Je kan overal dus genieten van een warme zomeravond, maar slapen bij deze temperaturen is iets minder aangenaam. De kans is groot dat we te maken krijgen met een tropennacht op meerdere plekken. Dat betekent dat de minimumtemperatuur niet onder de 20 graden uitkomt. Zeker in stedelijke gebieden is dit goed mogelijk.

Kans op een hittegolf nihil

De kans op een hittegolf deze periode is zeer klein. Voor een hittegolf moet het minstens vijf dagen boven de 25 graden uitkomen, waarvan drie dagen maxima van minstens 30 graden moeten worden gehaald. Tot een officiële hittegolf komt het zeker niet, want in De Bilt komt het kwik hooguit één keer boven de 30 graden uit. In het zuidoosten is kans dat het tot een regionale hittegolf komt, maar deze kans is zeer klein. Omdat het kwik zondag net onder 30 graden lijkt te blijven wordt het criterium van drie tropische dagen waarschijnlijk niet gehaald.

Foto: RTV Zaanstreek